Ne psuj ime Božje!

Vjerojatno smo svi mi svjesni kako u našem narodu više od pola onih koji se smatraju katolicima psuju ime onoga u koga "vjeruju" i onoga kojega bi trebali ljubiti. Kako je to uopće moguće? Vjeruješ u Boga, a istog tog Boga psuješ?

        Mnogima je to već navika, dio svakidašnjeg govora ili tek neka usputna poštapalica kako bi se prikazali „većima“ u društvu, a ne shvaćaju da upravo taj čin vodi u prokletstvo koje, osim što udaljava vlastitu dušu od Boga, može voditi i sve ostale u zlo.  

        Psovke svetoga ne samo da možemo čuti u neki „lošim“ krugovima, već na samom putu do trgovine, na radnom mjestu, u tramvaju ili bilo gdje drugdje...  

        U židovskoj tradiciji postoji jedna riječ koja simbolizira Boga - ona po kojoj se Bog objavio Mojsiju – JHWH. Židovi tu riječ iz strahopoštovanja uopće ne izgovaraju, već, došavši do te riječi, izgovaraju ovo ime izrazom Adonaj (Moj Gospodin) ili rjeđe riječju Elohim (Bog). 

        Strah Božji crkva stavlja pod dar Duha Svetoga. Njega možemo shvatiti kao strah od toga da nas Bog ne bi kaznio ili da ne bismo završili u paklu, međutim strah Božji bi za kršćanina trebao biti strah da ne povrijedi ljubav Božju.  

        Jednom prilikom, dok sam gledao futsal turnir, ispred mene su protrčala dva dječaka starosti otprilike pet godina. Trčeći, kroz smijeh, jedan od njih je opsovao ime Božje. Psovke starijih me nisu toliko pogađale, ali ova me je pokolebala. Ne vjerujući kako je to moguće i nadajući se da sam krivo čuo, vidio sam kako su se stariji okrenuli i puni smijeha počeli davati pohvale tom djetetu. Tada mi je sve bilo jasno. Bio sam svjestan nevinosti toga djeteta, ali sam također bio uvjeren u odgovornost njegovog oca za taj grijeh. 

        Glavno pitanje koje se postavlja je zašto uopće psovka Boga? Što se to mora dogoditi da bi čovjek opsovao onoga koji ga je stvorio? Svjesno ili nesvjesno, svojom psovkom zlu izričemo "da!". Time se spuštamo čak ispod razine životinje, postajemo nečovječni.

        Kao što je molitva razgovor s Bogom, tako je i psovka đavolski način govora. Malo po malo, psovka se nastani u čovjeku i djeluje kao zli duh. Pritom čovjeku dolaze đavolske misli i prinuđen je đavolskim djelima. Ako ne traži Božju pomoć, psovač dopušta da zlo njime ovlada.  

        "Izvedi psovača iz tabora. Potom svi oni koji su ga čuli neka stave svoje ruke na njegovu glavu. A onda neka ga sva zajednica kamenuje. Poslije toga ćeš ovako prozboriti Izraelcima: Tko god opsuje Boga svoga neka snosi svoju krivnju." Lev 24, 14-15

        Pitanje je vremena kada ćemo biti svjesni svojih posljedica. Svakom raskajanom srcu Bog prašta i pruža mu novi početak. Početi iznova nije lako, posebno kada treba napustiti neke navike ili društva. Ali nijedno društvo niti bilo što drugo nije važnije od spasenja vlastite duše.  

"Doista, tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi." Mt 12,37 

        Trebalo mi je dosta vremena da promijenim pristup prema onima koji su psovali ime Božje dok smo igrali nogomet. Na početku sam mislio kako moram reagirati na svaku psovku, ali moja reakcija bi uglavnom bila povišen ton na tu osobu. Naime, trebalo mi je neko vrijeme da shvatim kako nisam ja onaj koji treba štititi Boga, ta Bog je savršen u svojoj biti i ni jedan grijeh ne može smanjiti veličinu Božju. Nakon određenog vremena nisam više vidio neprijatelja u toj osobi, već sam je počeo žaliti. Prije svega žao mi je što ne može dokučiti što čini, kao što mi je žao gledati je kako sebe vodi u propast. Nastojao sam poslije utakmice ukazati na grijeh, nasamo.  

         Bez obzira na prošlost čovjek ima priliku ponovno biti u Božjoj blizini. Čovjek istinski ljubi Boga tek kada shvati da je najvažnije ono što je on sam pred svojim Stvoriteljem.

        Bog te čeka! Traži Krista bez obzira na to što se nekad činiš slab! Bilo da moraš ići uzvodno ili dati sve što imaš, samo idi k Njemu!  

        "Ne boj se jer ja sam s tobom!" Iz 41,10 

        "Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni! Ne odbaci me od lica svojega i svoga svetog duha ne uzmi od mene! Vrati mi radost svoga spasenja i učvrsti me duhom spremnim!" 

 

Pohvale imenu Božjemu:

Blagoslovljen budi Bog! 

Blagoslovljeno njegovo sveto Ime! 

Blagoslovljen Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek! 

Blagoslovljeno Ime Isusovo! 

Blagoslovljeno presveto Srce Isusovo! 

Blagoslovljena predragocjena Krv Isusova! 

Blagoslovljen Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu! 

Blagoslovljen Duh Sveti Utješitelj! 

Blagoslovljena velika Bogorodica presveta Djevica Marija! 

Blagoslovljeno sveto i bezgrešno njezino začeće! 

Blagoslovljeno njezino slavno uznesenje! 

Blagoslovljeno ime Marije, Djevice i Majke! 

Blagoslovljen sveti Josip, njezin prečisti zaručnik! 

Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i u svojim svecima! 

Amen