Žeravica ljubavi

Tek ćeš iz odnosa s Uskrslim, s vremenom i poniznošću, razumijevati Božju volju za sebe. Čime si dodirnut, dodirivat ćeš druge. »Idi za mnom!«

U ono vrijeme:Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo.« A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite ribâ što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin.Isus pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu. To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: »Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim.« Kaže mu: »Pasi jaganjce moje!« Upita ga po drugi put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Odgovori mu: »Da, Gospodine, ti znaš da te volim!« Kaže mu: »Pasi ovce moje!« Upita ga treći put: »Šimune Ivanov, voliš li me?« Ražalosti se Petar što ga upita treći put: »Voliš li me?« pa mu odgovori: »Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.« Kaže mu Isus: »Pasi ovce moje!« »Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.« A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: »Idi za mnom!« (Iv 21, 1-19)

Kada iz tvoje blizine nestane Uskrsli, vrlo lako ćeš se vratiti starim navikama. I sve ono što budeš radio bez njega bit će veliko ništa. Možda ćeš se gušiti u vlastitom trudu i radu, ali od toga nema uroda. Nema ploda. Možda će tvoj život postati zamoran hod koji ne vodi nigdje. Bez Uskrslog se lako izgubiti i vratiti življenju koje život nije.

Piši evanđelje vlastitim bolima. Piši evanđelje vlastitim ranama. Posvjedoči kako je tvoja bijeda postala mjestom proslave Božjega veličanstva. Svjedoči kako su tvoji padovi postali prostorom Božjega uzdignuća. Tvoji grijesi mjestom uskrsnuća. Dopusti sebi biti žgan u žeravici Božje ljubavi. Donesi od svoga pred njega. Svoju muku, bol, nerazumijevanje. Donesi vapaj svoje bijede, krik molitava. Neka se u sakramentima euharistije i pomirenja peče tvoj grijeh, sramota i jad. Donesi to. Neka Gospodin preobrazi i pripremi za blagovanje ono što si donio. Sutra ćeš morati hraniti druge. Da samo znaš koliko je ljudi gladno Božje blizine. Ono što smatraš prokletim, za druge može postati blagoslovom. U čemu si kušan pomoći ćeš iskušavanima.

Žeravica Božje ljubavi. Potrebna da najprije odumre tvoja sebičnost, tvoja oholost, logika samoočuvanja. Iz žeravice nastaje oganj Božje ljubavi. Toliko moćan i jak da raspršuje tmine tvoga grijeha. Uskrsno svjetlo. Pozvan si donijeti od svoga na gozbu Božje ljubavi. Za tebe je Gospodin pripremio više negoli slutiš. Tvoja glad će napokon biti utažena. Toliko će te prožeti blizina Uskrslog da ne ćeš moći izustiti niti riječi. Znat ćeš da je Gospodin. Jedini on novi život stvara iz smrti, bijede i grijeha. Jedini on na život budi usnule, pospane, umorne. Jedini on užiže žar ljubavi kojega ništa ugasiti ne može.

Tek ćeš iz odnosa s Uskrslim, s vremenom i poniznošću, razumijevati Božju volju za sebe. Čime si dodirnut, dodirivat ćeš druge. »Idi za mnom!«