Radošću dodirnuti

Kada u Marijinoj blizini susretnemo Riječ, nalazimo život i radost. Prepoznajući Mariju kao prostor u kojem je Bog razapeo svoj šator i - po njezinu pristanku - odlučio boraviti s ljudima, otkriva nam se razlog njezina blaženstva - Marija je povjerovala Gospodnjoj riječi.

Ne postoji marijanska svetkovina koja ostavlja toliko traga u srcima i dušama vjernika kao svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Oči malenih danas traže Njezin smiješak; njihove su suze isplakane u Njezinoj blizini; koljena prignuta pred Njezinim likom. Nebrojeni su vapaji zbijeni u molitvu Zdravo, Marijo jer nam molitva otvara Božju blizinu. I u nju ulazimo onakvi kakvi jesmo - ranjeni grijehom, pritisnuti mukom življenja, opterećeni međuljudskim odnosima - tražeći u njoj riječ utjehe i nade za buduće korake. U nju ulazimo s Marijom. Iz njezine blizine u Božju blizinu.

Kada Marija ulazi u Zaharijinu kuću i pozdravlja Elizabetu, Elizabeta se ispunja Duhom Svetim. Iako nisu zapisane riječi koje Marija pritom govori, zapisano je kako ih je doživjela Elizabeta. Ovdje je važno primijetiti da je djelovanje Duha Božjega nerijetko onkraj naših riječi, naših zamisli i očekivanja. Toliko zapanji i dodirne osobu da ju čitavu prožme svojim djelovanjem. Zato na Marijin glas reagira i dijete u Elizabetinoj utrobi - Ivan Krstitelj - onaj koji će svojim glasom navijestiti dolazak Riječi koja je u Marijinoj utrobi. I ovaj susret je susret Glasa i Riječi.

Nerijetko susretnemo ljude koji nas svojim glasom privuku u Božju blizinu. Govoreći sasvim jednostavne i obične riječi, u sili i snazi Duha, otvore nam um i srce za Božju riječ. Tako i Elizabeta prepoznaje Marijinu ulogu i onoga koji je u njezinoj utrobi. Njezino je prepoznavanje plod djelovanja Duha Božjega - Duha životvorca i Duha radosti. Zato kada u Marijinoj blizini susretnemo Riječ, nalazimo život i radost. Prepoznajući Mariju kao prostor u kojem je Bog razapeo svoj šator i - po njezinu pristanku - odlučio boraviti s ljudima, otkriva nam se razlog njezina blaženstva - Marija je povjerovala Gospodnjoj riječi.

To su posljednje zapisane riječi koje pri ovome susretu izgovara Elizabeta. A Marija je povjerovala riječima da će začeti i roditi Sina. Među tim riječima nije bilo obećanja bezbolnog tijeka života lišena patnje i muke (usp. Lk 1, 26-36). Ovdje je skrit smisao koji može osvijetliti i naš put vjere. Ne postoji život koji nije kušan gorčinom svakodnevice, dotaknut oštricom boli, ranjen snagom grijeha. Nema života lišena promašaja i padova, pitanja i sumnji. Zato nam Marija u teškoći svakodnevice usmjeruje pogled na ono bitno. Otvara oči za ozbiljenje Božje riječi u životu. Osvjetljuje prvenstvo Boga u životnom prostoru. Tek kada ta spoznaja, snagom Duha Svetoga, natopi duh i srce, uviđamo razlog vlastite radosti - Bog je s nama.

Marijin Veliča otkriva se kao odgovor na Elizabetine riječi. U njemu više nema molbenica i prošnji. Razvija se hvalospjev Bogu koji čini velika djela u Mariji koja se prepoznaje kao dio povijesti spasenja. Božja dobrota uvijek traži prostor u kojem će se nastaniti. Marijin fiat je omogućio da se ona nastani u njoj. Tako i svaki čovjek koji umije osluhnuti dobrotu Riječi i nju ozbiljiti u vlastitu životu, postaje prostor u kojem se Bog nastanjuje. Kada se čovjeku otkrije Božja veličina i ljubav, spoznaje svoju neznatnost i glad za Njim. Prepoznajemo kako Bog velika djela čini po malenima, onima kojima je milina biti u Božjoj blizini (usp. Ps 73, 28). On podiže malene da ga slave.

Na euharistijskom slavlju Uznesenja Marijina okupljamo se kao Crkva - zajednica vjerujućih -  gladna žive Božje prisutnosti. Susrećemo Boga koji nas hrani svojim tijelom i riječju te nam  omogućuje u njima pronaći život. Kušajući što Bog čini za nas, preplavi nas radost kao predokus vječnoga blaženstva. Iskustvo zajedništva u Božjoj prisutnosti nam otvara pozornost za ljude oko nas - gladne i žedne Božje blizine - kojima riječju, djelom i smiješkom možemo svjedočiti dodir radosti. Najednom shvatimo kako je naš život hod koji smjera tamo gdje radost nikad ne iščezava - prema vječnom bivanju s Bogom - u zajedništvu s Marijom.