Zlo brbljavosti

Ono što je bitno za razgovor nije samo sposobnost pričanja već ponajprije čin slušanja. Čin slušanja čin je ljubavi prema drugome i bitni je uvjet pravoga razgovora.

Blago onom redovniku koji ne govori za plaću i koji ne izbrblje sve svoje, niti je brz na riječima (Izr 29, 20), nego mudro mjeri što ima reći i odgovoriti. Jao onom redovniku koji od Boga primljena dobra ne pohranjuje u svome srcu (Lk 2, 19. 51) i drugima ih ne pokazuje djelima nego ih više želi pokazati ljudima očekujući nagradu. On prima svoju plaću (Mt 6, 2. 16), a koji slušaju donose malo ploda. (sv. Franjo)

Odnos je bitna kategorija ljudskoga života. Mi ljudi, duboko u svom srcu imamo ukorijenjenu želju za uspostavljanjem odnosa s drugima. Po uspostavljanju odnosa s drugima mi izlazimo iz sebe i na taj način ulazimo u mogućnost uspostavljanja zajedništva s drugom osobom. Osamljenost guši, a otvaranje omogućuje rast i razvoj. Otvoriti se i ući u odnos u biti znači započeti razgovarati s drugim.

U naše vrijeme jako se ističe važnost razgovora ili dijaloga. Međutim, često se zaboravlja da razgovor ima svoje vlastite zakonitosti i da razgovor treba voditi prema većem zajedništvu među ljudima. Ono što je bitno za razgovor nije samo sposobnost pričanja već ponajprije čin slušanja. Čin slušanja čin je ljubavi prema drugome i bitni je uvjet pravoga razgovora. Slušati ne znači samo čuti što je drugi rekao. Slušati znači srcem razumjeti i osjećati drugoga. Kada osoba osjeti da ju drugi istinski sluša osjeća ozračje povjerenja i tada se razgovor sa razine pričanja o nečemu ili nekomu, premješta na puno dublju razinu. Na razinu u kojoj drugome otvaramo i povjeravamo svoju vlastitu osobu.

Jedna posebna vrsta sebičnosti sprječava istinski dijalog i razgovor. Sveti Franjo naziva ju brbljavost. Brbljavac ne zna razgovarati s drugima. On zna samo pričati i uopće mu ne pada na pamet da treba malo stati i slušati što drugi govore. Brbljavost je mana u kojoj čovjek svu pozornost želi usmjeriti na sebe. Brbljav čovjek govori i priča samo da bi drugima bio zanimljiv i da bi na taj način dobio priznanje. Cilj je biti u središtu. Po ovoj sebičnosti čovjek se zapravo sve više udaljuje od drugih i postaje sve nesposobnijim za pravo zajedništvo. I upravo je u tome najveće zlo brbljavosti. Ona uništava najviše samog brbljavca i od njega čini osamljenog čovjeka.

Sveti Franjo, govoreći o zlu brbljavosti, poziva da uđemo u istinu. U istinu u kojoj ćemo svu čast i hvalu dati Bogu, jer ona samo Njemu i pripada. Poziva nas da uđemo u tišinu i samoću u kojoj ćemo dopustiti Bogu da nas ozdravi od mane brbljavosti i osposobi nas za pravu ljubav prema drugome, ljubav koja će se pokazati kroz čin slušanja.