Veličina služenja

Pred nama je ovaj tjedan devetnaesta opomena sv. Franje koja govori o služenju...

Blago sluzi koja sva dobra vraća Gospodinu Bogu, jer onaj koji sebi nešto zadržava, sakriva novac svoga Gospodara Boga ( Mt 25, 18) i oduzet će mu se ono što misli da ima ( Lk 8, 18).

 

Iz Opomene možemo iščitati da je Franjo pravi zaljubljenik u Evanđelje, evanđeoski čovjek. On Božju riječ uzima s velikom ljubavlju te iz nje crpi snagu za život. Ona za njega nije tek nešto, nego Netko o kome njegov život ovisi i kome potpuno pripada. U ovoj devetnaestoj Opomeni Franjo govori o služenju.

 

Svjesni smo toga da smo svi mi po naravi skloni da nam se služi, da zapovijedamo, da budemo gospodari, više nego li da sami služimo. No, Isusova logika posve je drugačija On ne čini tako, On djeluje posve ponizno, nastoji u svemu služiti i tako pokazati čovjeku put do Boga. Služiti bližnjemu ne znači biti rob, robovati nekome, nego biti slobodan i služiti iz ljubavi i poradi Ljubavi. Sam će Isus za sebe reći: Nisam došao da budem služen, nego da služim i život svoj položim za prijatelje. Sasvim jasno nam je to i pokazao svojom gestom pranja nogu svojim učenicima te mnogim drugim primjerima. Sam Bog je postao Sluga da ljudima pokaže da se isplati služiti više nego biti služen. Na takvu nesebičnu ljubav, On i nas poziva: Dođi i slijedi me. Nasljeduj me na način kako sam ja to činio. Dao sam vam primjer, da i vi činite kako ja učinih vama. Po tome će svi znati da ste moji učenici, ako budete imali ljubav među sobom, kaže Isus.

Isus nas poziva da služimo onako kako je On služio. Bezuvjetno. Neproračunato. A to znači da zauzvrat ne očekujemo plaću, nagradu odnosno da od drugih ništa ne očekujemo već da služimo drugima u poniznosti srca. Sveti Augustin je govorio: Neposredno prije nego će podnijeti muku, ostavio je primjer služenja, ne samo onima za koje je imao podnijeti smrt, nego također i za onog koji ga je išao predati u smrt. Tolika je doista korist ljudske poniznosti, da ju je svojim primjerom preporučila božanska uzvišenost. Jer ohol čovjek bi zauvijek propao, da ga nije pronašao ponizni Bog. Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno! Izgubio se je slijedeći oholost napasnika, neka sada, nakon što je pronađen, slijedi Otkupiteljevu poniznost.