Najbolji izbor

Po slušanju i čuvanju Riječi primit ćeš Snagu to jest Duha Svetoga, a On će unositi radost, slobodu, utjehu, mir i sve ono što je najbolje za tvoj život...

Što misliš? Što je najbolje izabrati: ono što je dobro, što je bolje ili što je najbolje za naš život? Odgovor je logičan. Najbolje je izabrati ono što je najbolje. Ipak, najčešće se razlikujemo kada govorimo o onom jednom što je najbolje za život. Logika je jednostavna, ali često u svom životu ne slijedimo jednostavnu logiku pa najboljim smatramo ono što je u najmanju ruku dobro.

Poslušaj riječi Onoga koji zna što je najbolje za sve. Ukoliko je On tvoj Tvorac i uzrok tvog postojanja onda On jedini zna što je najbolje za tebe. U Lukinom evanđelju Gospodin kaže: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnoge stvari, a ipak je malo ili samo jedno potrebno. Marija je doista izabrala najbolji dio.« (Lk 10, 41). Svoje ime možemo staviti umjesto Martinog. A možemo i umjesto Marijinog. Najbolje bi bilo ovo drugo. A što je to najbolje što je Marija izabrala? Odgovor daje evanđelist Luka: »A ona je imala sestru zvanu Mariju, koja je sjela Gospodinu do nogu i slušala njegovu riječ.« (Lk 10, 39).

Sjediti do Gospodinovih nogu i slušati njegovu riječ. Eto što je najbolje i što On traži od nas. A zašto to traži? Zato što je to najbolji način da primimo Duha Svetoga jer: »Riječi koje sam vam govorio duh su i život su.« ( Iv 6, 63). Po slušanju i čuvanju Riječi primit ćeš Snagu to jest Duha Svetoga, a On će unositi radost, slobodu, utjehu, mir i sve ono što je najbolje za tvoj život. Po Njemu ćeš primiti samo najbolje. Duh Sveti će te dovesti do sve dubljeg zajedništva sa Ocem i Sinom. To Isus potvrđuje riječima: »Tko ljubi mene, čuvat će moju riječ, i Otac moj ljubit će njega, i k njemu ćemo doći i u njega ćemo se nastaniti.« (Iv 14,23). U ovim riječima, na prvi pogled, kao da nema spomena Duha Svetoga. Spominje se Sin i Otac, ali Duha Svetoga kao da nema. Međutim, riječi »Otac moj ljubit će njega« upućuju na dublju stvarnost u kojoj jasno vidimo prisutnost Duha Svetoga. Otac ljubi tako da nam dariva ne nešto, nego Nekoga, to jest Duha Svetoga. Otac nas ljubi Duhom Svetim. Po riječima »Otac moj ljubit će njega« Duh sveti izražen je ne kroz imenicu, već kroz glagol: »Ljubit će njega«. Bog je stalno zbivanje, događanje. On je vječno »Ljubit će njega«.

Međutim, što prvo trebamo? Čuvati njegovu riječ, jer  »Tko ljubi mene, čuvat će moju riječ, i Otac moj ljubit će njega, i k njemu ćemo doći i u njega ćemo se nastaniti« (Iv 14, 23). Čuti, slušati, primiti i čuvati Njegovu riječ donijet će ti ni više ni manje nego samo Sveto Trojstvo. Sveto Trojstvo, vječni ljubavni Zagrljaj, u tebi će se nastaniti. Ti ćeš tako doživjeti i ući u Vječnu ljubavnu Igru i u Vječni ljubavni Zagrljaj. Zar to nije najbolji izbor? Zato sjedi do Učiteljevih nogu i slušaj, primi i čuvaj Njegovu riječ kako bi u tvoj život ušao Najbolji Život.