Kako studira Isus

U periodu smo ispitnih rokova na fakultetima. Evanđelje je Živa Riječ te nam ono, upravo u ovo vrijeme, govori nešto o studiranju, o studentima, o Isusu kao studentu...

    U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im. Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali. Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio. (Mk 1, 29-39)


    U periodu smo ispitnih rokova na fakultetima. U našim obiteljima, među prijateljima studenti upravo u ovo vrijeme dolaze do izražaja. Svi od njih/nas nešto očekuju, studente se promatra s više pažnje nego u ostalim dijelovima godine. Evanđelje je Živa Riječ te nam ono, upravo u ovo vrijeme, govori nešto o studiranju, o studentima, o Isusu kao studentu. Budući da je svaki čovjek neka vrsta studenta cijeli život, ono je usmjereno svima, a ne samo onima koji se u ovom trenutku službeno zovu studenti.

    Promatrajući ovaj Markov izvještaj jednoga Isusovoga dana vidimo kako Isus živi slično kao današnji prosječan student. Bio je u sinagogi koja je u njegovo vrijeme bila isključivo prostor studija. Poučavanja i proučavanja Pisma, a ne mjesto molitve kao što je to danas. Iz sinagoge, s faksa ne vraća se kući nego ide s prijateljima. Ima svoje društvo te svi skupa idu u stan Petrov i Andrijin. Tamo ostaje jako dugo, sunce je zašlo, društvo se proširilo te kuću napušta tek rano ujutro. Ne miruje u jednome gradu, nakon nekog vremena grad mu postaje malen te ide u druge. Kruži po Galileji i živi neki svoj, od drugih neshvaćeni, studentski život.

    A sada, učimo se biti studenti poput Isusa. Iz drugih evanđeoskih izvještaja saznajemo da on u sinagogi sluša druge, sluša profesore, ali nije pasivan, aktivan je sudionik rasprave (usp. Lk 2, 46-47) te tumačeći Pismo postavlja svoju hipotezu da se na njemu ispunjaju riječi Pisma (usp. Lk 4, 16-22). No, ne zaustavlja se na teoriji. Eksperimentalno ju potvrđuje. Da bi neki eksperiment bio prihvaćen, jedna teorija potvrđena kao istinita, potrebno je da se postignu isti učinci u svakom ponavljanju eksperimenta. Isus upravo tako, rekao bih prirodo-znanstveno, potvrđuje svoj nauk jer ozdravlja sve, a bijahu mnogi. Dakle, on je aktivan student, znanstvenik koji doprinosi znanosti, društvu čiji smisao otkriva u novosti Života koji on daje. On stoji iza onoga što naučava, živi to. Nadalje, on kuću u kojoj se okuplja s prijateljima pretvara u mjesto susreta. Susreta svih, cijeloga grada, i onih koji su istog i protivnog mišljenja. Iako samo apostole naziva prijateljima (usp. Iv 15, 14), susreće se, komunicira sa svima. Na primjeru Petrove punice vidimo kako on to radi. Isus je taj koji je inicijator. On prvi pristupa drugome, drugačijemu. Prihvaća svakoga od nas za ruku. Sve ono što smo radili tim rukama. Prihvaća svačiji trud, napor, mišljenje pa makar ono bilo i pogrešno. Ne osuđuje nikoga, nego nas podiže i ozdravlja. Dokazujući svoju teoriju podiže nas iz neznanja i otkriva nam našu zadaću u toj novosti koju nam donosi. A ona je služenje.

    Isusa kao tako dobrog studenta svi traže, žele ga zadržati, svi planiraju njegovu budućnost. To isto nerijetko radimo i mi. Međutim, on ide svojim putem. Ne ostaje zarobljen u okvirima sredine koje mu nešto nameće. Važno je uočiti da on nije lutalica, da on to ne radi iz nekih vlastitih hirova, nego nakon molitve. Nakon osobnog susreta s Ocem. To je ključ koji otvara vrata ispravnoga služenja – vršenja volje Očeve.

U ovom periodu ne zaboravimo našu pažnju usmjeriti, prije svega, na ovoga Studenta iz Nazareta!