Sekularizam je i u redovničkim zajednicama

Svjetovna kultura je prodrla u pamet i srce posvećenih osoba i nekih zajednica, pod izlikom modernosti, upozorio je Pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života kardinal Franc Rodé.


Kardinal Franc Rodé, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog i društva apostolskog života, na blagdan Gospodinova prikazanja u subotu 2. veljače, kada se ujedno obilježava Dan posvećenoga života, u bazilici Sv. Petra je predsjedao Euharistijskome slavlju s redovnicima i redovnicama. Papa Benedikt XVI. je na kraju mise sišao u baziliku i obratio se nazočnima.

Govoreći o stanju posvećenih osoba u razgovoru za Radio Vatikan kardinal Rodé je rekao kako u svijetu ima oko milijun i 40 tisuća redovnika i redovnica. Svećenika redovnika ima oko 137 tisuća, a redovnika ima oko 196 tisuća. Redovnica kontemplativnoga života ima 47 tisuća, aktivnih redovnica oko 747 tisuća. U svjetovnim zavodima živi oko 21 tisuća, dakle ukupan broj redovnica je 836 tisuća, rekao je kardinal i dodao kako posvećeni život znači da se članovi ustanova posvećenoga života zavjetuju živjeti po evanđeoskim savjetima: dakle polažu zavjet: čistoće, siromaštva i poslušnosti. Neki od tih odnosno veći dio tih ustanova predviđa život u zajednici.

Na upit može li laik Bogu posvetiti život, kazao je kako je sakrament krštenja temelj kršćanskoga posvećivanja. Polazeći dakle od krštenja po kojemu postajemo kršćani, svatko može bez obzira na zvanje nasljedovati Gospodina, posvetiti se Gospodinu živeći zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu, istaknuo je kardinal.

Osvrnuvši se na odnos sekularizacije i osoba posvećenoga života, rekao je kako se zlo sekularizma nalazi i u redovničkim zajednicama, na to sam prije dvije godine upozorio na skupštini vrhovnih poglavara. Svjetovna kultura je ustvari prodrla u pamet i srce posvećenih osoba i nekih zajednica, pod izlikom modernosti i približavanja suvremenom svijetu, sa svim svojim posljedicama. Pokazatelji te sekularizacije su govor koji je više svjetovni nego redovnički, kraćenje vremena posvećenog molitvi i zajedničkim činima, gubitak vidljivosti posvećivanja i napuštanje redovničkoga odijela; sve izraženije usmjeravanje prema društvenim i humanitarnim aktivnostima na štetu evangelizacije, upozorio je kardinal Rodé.

Na upit što svijet očekuje od redovnika, rekao je kako prije svega očekuje osobno svjedočenje zavjeta: čistoće, siromaštva i poslušnosti te izvjesnu odvojenost od svijeta kao i jasnoću i odlučnost u nasljedovanju Krista.

Redovnički život je upozorenje da se iziđe iz ovoga materijalističkoga svijeta, svijeta koji se zatvara u zemaljske okvire kako bi se otkrio pravi čovjekov poziv, vječna sudbina, transcendentalna ljudska sudbina u zajedništvu s Gospodinom, u vječnoj radosti, zaključio je kardinal Rodé.

Radio Vatikan / fra3.net