Paradoks vjere

Vjera je ona koja gleda istinu onakvu kakva jest, upravo zato što joj je dopušteno sumnjati. A ateizam, u onom trenutku kada dopusti vjeru, prestaje biti ateizam.

        Svi smo skloni svoja uvjerenja potvrđivati, a tuđa podvrgnuti tako rigoroznom ispitivanju da ga je jednostavno nemoguće proći. Ovaj intelektualni prekršaj jednako čine i oni koji vjeruju, kao i oni koji ne vjeruju. 

        Ateist (kao i vjernik) prihvaća činjenicu da je Bog previše skriven, neprimjetan, baš kao da ga i nema, ali ateist ne smije priznati da se Bog ipak ponekad otkrije. On (kao i vjernik) kreće od činjenice da se sve što se u prirodi događa može objasniti pomoću prirodnih procesa. Ali njemu nije dopušteno gledati u počelo same prirode, a to počelo ne može biti dio prirode, već nešto što je bitno nadilazi. Ateist (kao i vjernik) je sasvim opravdano zgrožen činjenicom zla. Ali što je s činjenicom dobra? 

        U svojoj knjizi Pravovjerje, Gilbert K. Chesterton na savršen način opisuje "običnog čovjeka", odnosno onoga što bi jedan vjernik trebao biti. On uspoređuje njegov pogled na stvarnost s pogledom naših tjelesnih očiju koji je stereoskopičan. Taj pogled je paradoksalan, jer uzima dvije slike koje se ne poklapaju jedna s drugom i koje se jedna drugoj protive. Ali te dvije kontradiktorne slike, tek kada se uzmu zajedno, prikazuju potpuniju i stvarniju sliku nego kad bismo uzeli samo jednu. Zato smatram da je vjernik u boljoj poziciji od nevjernika, jer živi od otajstava koja sjedinjuju suprotnosti, otajstava u kojima „kontradikcije“ žive u zajedništvu. Neki od primjera za te suprotnosti su Isusova Božanska i ljudska narav, grm koji gori, a ne izgara itd. 

        Chesterton ukazuje na to da "običan čovjek" radije bira istinu nego dosljednost. Naime, kada naleti na činjenice koje se protive jedna drugoj, on prihvaća činjenice i kontradikciju koja ide s njima. On prihvaća paradoks. Ali zato istinu ne vidi lošije, nego bolje od onoga koji je izabrao biti dosljedan samo jednoj kategoriji činjenica, odbacujući sve ostale. Istina do koje je došao "običan čovjek" sadrži u sebi kontradikcije, činjenice koje se protive jedna drugoj, ali mu je istina sigurno zdravija i intelektualno poštenija od onoga koji prihvaća samo jedan niz dosljednih činjenica.

        Vjera je ona koja gleda istinu onakvu kakva jest, upravo zato što joj je dopušteno sumnjati. A ateizam, u onom trenutku kada dopusti vjeru, prestaje biti ateizam. Zato Chesterton kad govori o "običnom čovjeku" kaže: "On si je oduvijek davao slobodu da sumnja u svoje bogove; ali (za razliku od agnostika današnjice) i slobodu da u njih vjeruje."

        Na kraju, ovo ne pišem samo zato da kritiziram ateizam, koji po mom mišljenju slijedi samo jedan niz dosljednih činjenica i na temelju čega, potpuno opravdano, zaključuje da Bog ne postoji. Ovim tekstom prvenstveno pozivam one koji vjeruju da ne budu slijepi na jedno oko, već da mogu ponizno i bez straha pogledati i u činjenice koje se suprotstavljaju vjeri, sigurni da će im to dati bolju i potpuniju sliku stvarnosti.