Generalni ministar franjevačkog reda u Hercegovini

Od 7. do 10. listopada u bratskom pohodu našoj Provinciji bio je generalni ministar našega Reda fra Jose Rodrigues Carballo.


On je nakon susreta s odgajanicima, tj. mladim franjevcima u početnoj formaciji, u Šibeniku, u nedjelju, 7. listopada posjetom našem samostanu u Tomislavgradu počeo pohod naše Provincije. U Tomislavgradu je predvodio misu za sve članove Franjevačke mladeži i Svjetovnog franjevačkog reda. Nakon Mise zadržao se s franjevcima na večeri.

Sljedećeg dana Generalni ministar se susreo sa svim našim gvardijanima u našem samostanu u Mostaru, te upravom Provincije, a posjetio je i mjesnog biskupa msgr. Ratka Perića. Nakon toga je posjetio braću u Međugorju, te im zahvalio za sve ono što čine za brojne hodočasnike koji tu dolaze tražiti duhovnu okrepu.

O. General je popodne posjetio i humački samostan. Tu je razgovarao s novacima i s nama, privremeno zavjetovanom braćom. U vrlo ugodnom i otvorenom razgovoru ohrabrio nas je u našem franjevačkom hodu i posvijestio nam je glavni, a zapravo i jedini uvjet za ovaj život, a to je da se „zaljubimo u Krista“. Nakon razgovora s nama General se susreo i s našim odgojiteljima, te je slavio Sv. misu s vjernicima humačke župe.

O. General je u utorak posjetio i naš samostan na Širokom Brijegu. Tu smo mu svi franjevci Provincije koji smo mogli doći priredili i svečani kanonski doček. Kasnije je General pogledao i multimedijalnu prezentaciju u kojoj mu je predočena povijest, te sadašnji život i rad naše Provincije. Prezentaciju je pripremio bogoslov fra Dalibor Milas. Toga dana General je predvodio i ukop posmrtnih ostataka trojice naše braće ubijenih u Zagvozdu 1945., a identificiranih na splitskoj patologiji, te predvodio Sv. misu.

Zadnji dan svoga boravka u našoj Provinciji General je posjetio i naš samostan u Konjicu, gdje se susreo s dvojicom naše braće koji žive i rade u tome samostanu, a susreo se i s predstavnikom Srpske pravoslavne crkve, te islamske zajednice. Iz Konjica je otputova u Sarajevo na konferenciju svih franjevačkih provincijala iz Europe.