Što pustinjak radi?

I na kraju kroćenje lava. To je čovjekovo srce. O lavu se kaže da je kralj životinja – tako kao što je srce središte snage, mjesto velike odvažnosti, ali i izvorište mržnje i osvete.

(Napomena: Tekst je u potpunosti preuzet iz knjige: Isus na nogometnoj utakmici, fra Mladena Hercega)


        Drevna priča izvješćuje o starom pustinjaku koji se često tužio da je prezaposlen. Ljudi su se tome čudili i pitali čime je prezaposlen. On im je razjasnio: „Krotim dva sokola, dresiram dva kopca, zaustavljam dva zeca, čuvam zmiju, tovarim magarca i krotim lava.“

„O, da!“ To je u svakom slučaju golem posao“, rekoše ljudi, „tu je vrijeme ispunjeno. Ali gdje je zapravo taj zvjerinjak? Gdje su životinje o kojima pripovijedaš? Od svega toga ne vidimo ništa.“

Pustinjak im tada na takav način ispripovjedi o životinjama da su ga svi razumjeli. Jer i oni su imali takve životinje kod kuće. Uostalom, i mi.

Dva sokola su naše oči koje se na sve obaraju, a gdjekad postanu takve da se tu i tamo grčevito i čvrsto drže. Često ih je teško ukrotiti.

A dva kopca? Te ptice grabljivice? To su naše ruke koje grabe. Što jednom imaju, više ne ispuštaju. Ponekad izlete ispod kontrole. Ali mogle bi i nešto drugo činiti: milovati, ublažavati boli, pomagati i popuštati.

A dva zeca koje treba zaustaviti? Ponekad je to dosta teško. To su naše noge koje jure tamo – amo, iznenada mijenjaju pravac, čine nas nestalnima.

Najteže je krotiti zmiju, onu iza ograde naših zubi: to jest naš jezik. Netko je nekom zgodom rekao: „Trideset dva zuba su nemoćni pred jezikom!“ Ne govori se uzalud da se ponekad radi o „dvojezičnosti“, govoru prema potrebi. Ali jezik može i tješiti i dobro govoriti.

A tovarenje magarca: to je tijelo. Kako često naše tijelo sliči magarcu. Ako je pretovareno, buni se, udara, ne surađuje, postaje „tvrdoglavo kao magare“. Ali nam je potrebno.

I na kraju kroćenje lava. To je čovjekovo srce. O lavu se kaže da je kralj životinja – tako kao što je srce središte snage, mjesto velike odvažnosti, ali i izvorište mržnje i osvete. Srce prkosno i nepouzdano, ali može biti i srce velikodušno.

Danas imamo dosta posla. Trebamo se obračunati sa zvjerinjakom, iako ga nitko u sebi ne prepoznaje.