Vjeruj i bit će!

U današnjem Evanđelju primjetna je s jedne strane žurba, zabrinutost, a s Isusove strane smirenost i sabranost. Tražiti od te Njegove sigurnosti znači gajiti smirenost koja počiva u vjeri.

Mk 5, 21-43

Gubitak i smrt voljene osobe izazivaju žalost i nelagodu. Takvo osjećanje nije nepoznanica čovjeku. Razumljivo je da Jair žarko moli Isusa, ali je zadivljujuće s kojim povjerenjem to čini. On već dok moli vjeruje da je Isus kadar to učiniti – vratiti u život. Opis ozdravljenja u Jaira se doima jednostavan: „Dođi, stavi ruke na nju da ozdravi i ostane u životu.“ Kao da ovim vidi u Isusu snagu u jednostavnosti. Vjera puna pouzdanja pronalazi odgovor u Bogu. No, pitam se, što da Isus nije odgovorio na onaj način na koji traži molitelj? Ostaje li On i dalje Gospodin u životu pojedinca? 

    Čitajući ovaj evanđeoski ulomak prisjetio sam se jednog životnog događaja. Putujući kući za Uskrs na autobusnom kolodvoru u Sarajevu zatekao me dug red pred šalterom za prodaju karata. Autobus za Mostar uskoro je trebao krenuti. Pomirio sam se s time da ću zakasniti i da trebam čekati drugi bus. Stajao sam, i okretavši se iza sebe primijetio sam majku i troje djece. Dvoje djece trčalo je okolo, a treće dijete držalo je majku za ruku i smješkajući se gledalo u mene. Bilo je nemoguće ne uzvratiti onim istim dječjim osmijehom. Majka je nedugo zatim stupila u razgovor. Poplava je odnijela njihovu cijelu kuću i njihovi životni temelji su uzdrmani. Došli su u Sarajevo tražiti pomoć od vlasti. No, činilo se da je traženje bilo bezuspješno. Majka je bila zabrinuta za svoju djecu. Odjednom je dječak, usred razgovora, pristupio i upitao: „Mama, kad ćemo doći kući?“ Majka je odlučno uzvratila: „Ubrzo ćemo doći!“ Djeca i dalje maštaju o sretnom djetinjstvu i igračkama u dvorištu. Majka za njih vjeruje i bori se. Došao sam na red za kupiti kartu i rastali smo se u uvjerenju da će njezina djeca ugledati sunce budućih dana. 

    Isus se ne boji dotaći mrtvo te po židovskom propisu onečistiti se. On ulazi u ljudske probleme. Ne bježi od tjeskobe i muke koja ga dotiče. U Jairovom slučaju riječ je o smrti kćeri, a u drugom navedenom slučaju riječ je o materijalnom gubitku koji uvelike mijenja životni smjer. U oba slučaja čovjek traži rješenje. Traži uslišanje molitve. No, odgovor ne mora uvijek biti po našem htijenju, nego će on biti baš onaj najbolji za nas. Vjera traži strpljivost.

  U današnjem Evanđelju primjetna je s jedne strane žurba, zabrinutost, a s Isusove strane smirenost i sabranost. Kao u lađi na Genezaretskom jezeru. Kada se sve trese i urušava Učitelj spava, jer u sebi ima mir Kraljevstva Nebeskog, što mu ne bi omogućio mir materijalne ili neke druge sigurnosti. Tražiti od te Njegove sigurnosti znači gajiti smirenost koja počiva u vjeri, vjeri koja zna komu je povjerovala.