Unutrašnjost Hrama

Kao što je i hram resilo divno kamenje, a ipak od njega nije ostalo ništa, isto tako ćemo se i mi, koji smo od praha nastali, u prah i vratiti.

Lk 21, 5-19

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen. «Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.«Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba. No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja. Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«


        U ovom evanđeoskom odlomku Isus upozorava narod da ne pridaju veliku pozornost izvanjskom. Dok su neki raspravljali o tome kako hram resi divno kamenje, Isus im govori da puste to jer od toga neće ostati ništa. Kamen će se vratiti u kamen. Oni ga pitaju: „Kada će to biti?“, a on im odgovara: „Pazite i ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: Ja sam.“

        Vidimo kako danas svako mjesto ima posebne trgovine za kozmetiku i salone u kojima ljudi mogu uljepšavati svoju vanjštinu, kako bi se onda drugi mogli diviti toj njihovoj ljepoti. Kao što je i hram resilo divno kamenje, a ipak od njega nije ostalo ništa, isto tako ćemo se i mi, koji smo od praha nastali, u prah i vratiti. Isus nas poziva na brigu o vlastitoj nutrini, jer ne znamo kada će doći čas da se vratimo u prah.

        Također nas upozorava na one koji će govoriti u njegovo ime. U ovom modernom svijetu vidimo kako su sve sile smjeraju tome da nas odvoje od Crkve i kako nam se nude lažna božanstva. To prvenstveno ide kroz novac kojim si možemo priuštiti kojekakvo „divno kamenje“ koje nam pruža kratko zadovoljstvo i sreću. I zbog borbe za novcem i moći nastaju ratovi i nasilja kojima smo upravo okruženi te nam prijete nestašicom osnovnih potrebština za život. A Isus kaže: „Kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se“.

        Trudimo se, stoga, uljepšavati svoju dušu da bi se svidjela našem Gospodinu, a svoj život predajimo njemu s vjerom u to da nam, dok nas on štiti, ne mogu nauditi ni pobune ni ratovi niti bilo što drugo što je protiv njega i njegove volje.