Radujte se u Gospodinu uvijek!

Prorok Sefanija danas pred nas stavlja zahtjev radosti. Kliči od radosti, viči od veselja! Veseli se i raduj iz sveg srca! Gospodin je blizu! Što znači ovaj poziv i kako ga provesti u život? Je li Gospodin stvarno blizu i kad će napokon doći?

Klicati i radovati se može samo onaj tko ima mir! To je mir koji čuva naša srca i misli za Gospodina. Svijet u kojem živimo danas je jako nemiran. Svi smo u žurbi, brigama, strahu, stresu... Mislimo da tako živimo da bi nam bilo dobro, no, međutim, za sebe imamo najmanje vremena, a Boga mislimo prezahtjevnim da bismo se još i na nj osvrtali i na nj trošili dragocjeno vrijeme. To je, nažalost, očito i u vremenu došašća. Sve je usmjereno na kič, reklame, shopping centri i nazovi popuste i darove, zapravo, na ono nebitno. I sve to pod izlikom Božića. Uostalom, zar na Božić ne slavimo Isusov rođendan!? Njemu ne trebaju zeleni borići, nakićene ulice, a pogotovo ne zabrinuta i očajna lica ljudi! On očekuje od nas dar, dar nas samih. Želi da budemo radosni, da se veselimo! No da bismo to mogli, moramo biti u miru. Grijehe svoje oplačimo, dušu lijepo očistimo za radost koja nam se pruža u ovom milosnom vremenu! Zašto čekati 25. prosinca da bismo slavili Božić? Božić se događa svaki put kad slijedimo put koji vodi Isusu, svaki put kad se radujemo i veselimo zbog dara života, kad se ne bojimo jer se uzdamo u Gospodina! Božić je klicanje, radost i pjesma zbog novog života s Isusom i spašenom braćom i sestrama. Kad bismo samo znali koliko smo posebni, kad bismo cijenili i ljubili jedni druge, kad bismo znali koliko smo i sami ljubljeni, tada bismo klicali i radovali se bez kraja, a Božić bi bio svaki dan!

Evanđelje nam donosi socijalne upute da bismo slijedeći njih očitovali svoju radost, ali i pomogli drugima da okuse radost Božjeg dara. Luka ističe da je narod bio u iščekivanju. To znači da su bili spremni za dolazak Obećanog! Vapili su "rosite nebesa odozgo, oblaci daždite Pravednika". Njihova spremnost urodila je Spasiteljem. Koliko mi čeznemo za njim? Iščekujemo li Božić ili onoga čije rođenje na taj dan slavimo?

"Gospodin je blizu" i samo o nama ovisi hoćemo li ga, na koji način i kada susresti. Ne dopustimo da nam vrhunac Božića budu šarene lampice i dar pod borom. Imamo tu milost i njome smo obvezani čeznuti za većim! Umjesto Djeda Božićnjaka ponudimo jedni drugima Isusa. Kako? Načina je mnogo: lijepa riječ voljenoj osobi, odijelo onome koji ga nema, zagrljaj usamljenom, molitva za potrebnog, ispružen dlan neprijatelju, hrana gladnom, uputa izgubljenom, donesi mir gdje ga nema, daruj :-) onome koji je :-( ... Sad je trenutak da se pokaže tvoja vjera i kreativnost!