Krštenje Gospodinovo

Isus svojim krštenjem želi svima nama dati primjer kako se vratiti na izvor milosti.

Mt 3, 13-17

U ono vrijeme: Dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. Ivan ga odvraćaše: »Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?« Ali mu Isus odgovori: »Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!« Tada mu popusti. Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: »Ovo je Sin moj, ljubljeni! U njemu mi sva milina!«


        Svetkovinom krštenja Gospodinova pred nas se stavlja poziv na promišljanje o našem odnosu prema Bogu koji je došao k nama u liku čovjeka kako bi nas uveo u novi život pun milosti i darova. Prvim grijehom čovjek je pao pod utjecaj zla i narušio odnos s Bogom. Čovjekova narav postala je sklona grijehu i potrebna je Božjeg zahvata kako bi se popravio odnos s Bogom. Kako bi to bilo izvedivo, Božja milost pruža čovjeku novu priliku da se vrati u prvotno stanje.

Dolaskom na svijet Sina Božjega, Isusa Krista, dobivamo priliku za novi početak. Isus svojim krštenjem želi svima nama dati primjer kako se vratiti na izvor milosti. Ako se sjetimo kako je bilo u vrijeme Noe za potopa, možemo primijetiti kako danas ista ta voda, kroz Božje djelovanje, ima snagu posvećivati nas. U krštenju nas posvetna milost vraća u sinovski odnos prema Ocu Nebeskom. Prilikom krštenja Gospodinova začuo se Božji glas da je Isus njegov Sin ljubljeni u kojem mu je sva milina. Prilika je to za sve nas da postanemo slični Isusu te da od Boga zadobijemo milost koja će nas voditi natrag na put spasenja, kad god s tog puta skrenemo. Trebamo vjerovati u zasluge Isusa Krista koji nas opravdava pred svojim Ocem. Kroz vjeru ćemo imati pouzdanje u Božje milosrđe i vidjet ćemo koliko nas Otac Nebeski voli i želi da se vratimo u njegovo okrilje.

Milost koju smo primili prilikom svog krštenja usavršava nas na putu spasenja, na što smo i pozvani. Cilj bi nam trebao biti vječno blaženstvo. Koristimo darove koje smo primili po svom krštenju i težimo tome da svoje propuste popravljamo kako nam je to pokazao sam Isus Krist. On neka nam bude put kojim ćemo hoditi pa da već na zemlji doživljavamo predokus onoga što nas čeka u vječnom zajedništvu s Bogom.