Velika subota i vazmeno bdijenje

"O zaista blažena noć, u kojoj se nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje!"

Velika je subota dan žalosti kad se u postu i molitvi razmišlja o Isusovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Dan se odlikuje tišinom i prazninom, ali i iščekivanjem. Zalaskom sunca, toga dana, započinje Vazmeno bdijenje. Ono je "majka svih bdijenja" i svoj vrhunac ima u uskrsnoj euharistiji.


 __________ piše: fra Mario


Vazmeno bdijenje sastoji se od četiri istaknute cjeline.

Prvi je dio služba Svjetla
Po drevnoj predaji, ovo je noć kad vjernici, prema evanđeoskoj opomeni, drže u rukama zapaljene svjetiljke poput ljudi koji čekaju kad će se vratiti Gospodin da, kad dođe, zateče ih budne. Nakon blagoslova ognja, njime se pali uskrsna svijeća od koje će svjetlo svi vjernici ponijeti sa sobom.

Svjetlo slavno uskrslog Krista
rasprši tmine pameti i srca

Slijedi jedan od najljepših hvalospjeva - hvalospjev uskrsnoj svijeći.

Drugi dio je služba Božje riječi
Nizom čitanja i psalama vjernicima se želi iznijeti cjelovita povijest spasenja. Čitanja započinju onim iz Knjige postanka i završavaju Evanđeljem - Radosnom viješću koja nam opisuje događaj Uskrsa. Slava i Aleluja, zvona koja opet zvone, govore nam o novosti koja se dogodila u ovoj Svetoj noći, o Uskrsu kojem je vrijeme i čas jedino ova noć zavrijedila znati.

Treći dio je krsna služba
Uz zajedničku molitvu i litanije Svih svetih moli se da blagoslov siđe nad krsni studenac i katekumene koji su se pripremali za krštenje u ovoj noći.

Kao četvrti dio Vazmenog bdijenja dolazi euharistijska služba kao sami vrhunac slavlja.
Biti otvoren srcem za Boga znači moći doživjeti Uskrs. Ovo je uistinu noć koja svijetli kao dan, noć koja ništi grijehe, pere krivice, nevinost vraća posrnulima, a radost tužnima. Nije dovoljno samo biti prisutan na ovom bdijenju koje je bdijenje nad svim bdijenjima, potrebno je i sudjelovati svim svojim bićem da bismo mogli doživjeti milost Uskrsa, moć pobjede dobra i snagu našeg otkupljenja.
U ovoj svetoj noći vratimo se kućama s plamenom Radosne vijesti koja je sam Uskrsli Krist i postavimo ga u središte svog života, da bismo ga mogli prenijeti drugima kao nadu novoga i boljega života za kojim svi čeznemo.