Reakcije na prosvjede protiv Pape

Prenosimo stajalište kardinala Camilla Ruinija, Papina vikara za rimsku biskupiju, o prosvjedima koji su naveli Svetoga Oca da otkaže posjet rimskome sveučilištu La Sapienza, objavljeno u priopćenju tiskovnoga ureda Rimskoga vikarijata.


Rimski vikarijat je, surađujući s odgovornim tijelima Svete Stolice, pomno pratio žalosna događanja koja su papu Benedikta XVI. primorala da otkaže posjet sveučilištu La Sapienza, piše papinski vikar za Rimsku biskupiju kardinal Camillo Ruini.

U ovoj prigodi, koja je veoma teško pogodila cijeli naš grad, Crkva u Rimu očituje sinovsku i posvemašnju bliskost svome biskupu, Papi, te izražava ljubav, odanost, divljenje i zahvalnost za Benedikta XVI. koji je u srcu rimskoga puka, stoji u poruci.

Kako bi se svima omogućilo očitovati te osjećaje, pozivam vjernike, ali i sve Rimljane, da se na Trgu svetoga Petra u nedjelju okupe na molitvi Anđeo Gospodnji. Bit će to gesta ljubavi i vedrine, bit će očitovanje radosti koju osjećamo što Benedikta XVI. imamo kao našega biskupa i Papu, stoji u priopćenju koje je potpisao kardinal Ruini.

Prosvjede koji su onemogućili posjet Pape sveučilištu La Sapienza predsjednik Papinskog vijeća za kulturu nadbiskup Gianfranco Ravasi nazvao je crnom stranicom u povijesti kulture.

Kultura je po svojoj naravi sastavljena od susreta i dijaloga koji u određenom trenutku može podnijeti i nesuglasje, različitost u viđenjima, ali koji nikako ne može biti nazvan kulturnim kada postane samo nijekanje, odbijanje, bez mogućnosti za susret, istaknuo je nadbiskup Ravasi.


Radio Vatikan / Fra3.net