Malo o malenima

Maleni su otvoreni slušanju i primanju Riječi. Maleni ljube Riječ i dopuštaju da im ona oblikuje misli i riječi...

Malenost se spoznaje u Božjoj blizini. To nam iskustvo daruje sâm Gospodin. Zato su maleni prosjaci Božje blizine. Rastu u Božjoj blizini. Maleni žive od onoga što im Bog daje. Oni potpuno ovise o Njemu. Njima je samo Bog dostatan.

Malenost je spoznaja Božje ljubavi. Maleni žive od Ljubavi, s Ljubavlju i za Ljubav. Maleni su svjedoci da je Bog ljubav. Maleni ne traže pozornost, pohvale i priznanja. Maleni srcem spoznaju da su onoliki koliki su pred Bogom. Njihova je veličina u Božjoj blizini. Oni su trajno u svjetlu Božje ljubavi. Maleni ne buče, ne hvale se, ne uzdižu se. Maleni sve čine u ljubavi Božjoj. 

Maleni se ne tuže, ne žale, ne dodijavaju. Maleni prihvaćaju odbačenost, progone, izgnanstva, neprihvaćenost, ismijavanja, poruge, osude. Maleni hode u blizini Riječi i nju slijede kamo god krene. Maleni prihvaćaju križ života. Maleni se ne guraju, ne nameću, ne uzvisuju. Maleni se nemaju potrebu pokazivati, dokazivati ili isticati. Maleni ne govore o sebi, o svojim pothvatima i uspjesima. Maleni su skroviti, tihi, nenametljivi. Malenima je veliko samo ono što je Božje.

Maleni ne mrmljaju, ne prigovaraju, ne bune se. Maleni su nutarnje slobodni. Prihvaćaju i ono što nisu izabrali. Maleni ne očekuju od drugih ono što sami ne daju. Maleni daju ono što im je od Boga dano. Maleni borave do nogu Gospodinovih. Maleni su otvoreni slušanju i primanju Riječi. Maleni ljube Riječ i dopuštaju da im ona oblikuje misli i riječi. Maleni paze na nju i otkucaje njezina srca. Maleni spoznaju Riječ u nutrini. Zato ljube molitvu i šutnju.

Maleni ne prave od sebe žrtve. Maleni su razigrani, raspjevani i radosni. Radost crpe iz odnosa s Gospodinom. Oni iskustvo radosti nose u svojoj nutrini. Maleni otkrivaju radost žrtve iz ljubavi. Maleni sve primaju od Boga i Njemu sve vraćaju. Maleni žive Bogu.