Učiteljica nade

Ovu zadnju nedjelju Došašća Crkva pred nas stavlja lik Marije potičući nas da se preispitamo jesmo li ovo vrijeme iščekivanja proveli u njenom društvu trudeći se s njom pripraviti Betlehem u svom srcu.

    Čitajući nedjeljna razmatranja evanđelja na ovoj stranici, većinom preskočim evanđeoski ulomak o kojem se piše. Ne pročitam ga jer pomislim da sam ga već čuo i da mi je jako poznat. U stvari, upadnem u kušnju da je za mene to ljudska, a ne Božja riječ. Zato ta Riječ ne donosi ploda, ne potiče na svetost jer u njoj ne čujem Božji glas upućen meni. Ipak, pišući ovaj tekst morao sam joj pristupiti onakvoj kakva uistinu i je – živa Riječ Božja.

    Četvrta je nedjelja Došašća, a uz to je zadnji dan adventa, tj. Badnji je dan. U liturgiji odjekuje Gabrielov glas Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!, a Crkva pred nas stavlja lik Marije potičući nas da se preispitamo jesmo li ovo vrijeme iščekivanja proveli u njenom društvu trudeći se s njom pripraviti Betlehem u svom srcu.

    Tek promatrajući Marijin život u cijelosti shvaćamo veličinu njezine vjere i nade, uviđamo snagu njezinih riječi neka mi bude. Iako je ona „palača njegova i kuća njegova“ (sv. Franjo) shvatila je svu ispraznost ljudskog života bez Boga, zato od trenutka navještenja prihvaća i započinje ostvarivati svoj poziv. Anđeo joj je objavio Božju volju, ali nakon toga ona doživljava snažno i dugotrajno iskustvo Božje šutnje. Kad se čini da puta više nema, ona nastavlja koračati, iščekivati susret s Njim. Zato se duh došašća dobrim dijelom sastoji u življenju u blizini Djevice. Njezin je život, na uistinu poseban način, bio usredotočen na Isusa. Svu svoju ljubav i nepodijeljeno srce predala je svome Sinu te je postala savršen primjer svakog života potpuno posvećena Bogu. Zato je Crkva s pravom naziva učiteljicom nade.

    Večeras je Badnja noć. Još samo malo i vidjet ćemo njegovu slavu skrivenu u malom djetetu. On dolazi među nas. Marija i Josip i dalje traže svratište da porode Boga. K svojima dolaze, ali ih ne primaju. Kucaju na vrata i naših svratišta, na vrata mog i tvog srca. Da se u njemu rodi, da naša ljubav zagrije njegovo malo tijelo, a Njegova ljubav razledi naša hladna srca. Brate i sestro, trgni se jer On dolazi.