Stvarnost Kraljevstva

Oni koji su ga gledali na križu, ali ga nisu priznali Bogom, na osudu su sebi gledali. Dok su drugi (bili su u manjini) svojim priznavanjem zadobili spasenje »danas«, što će reći u situaciji u kojoj su se nalazili

U ono vrijeme: Podrugivali se Isusu glavari s narodom: »Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!«
Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: »Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!« A bijaše i natpis ponad njega: »Ovo je kralj židovski.«

Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!« A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.« A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!« (Lk 23, 35-43)

Možda nam se danas slavljenje svetkovine Isusa Krista – Kralja svega stvorenja čini odveć arhaičnom i zastarjelom (iako je uvedena tek u XX. stoljeću). Ako ne ona, onda barem njezin naziv. Iako je u današnjem svijetu malo kraljevstava sa svojim kraljicama i kraljevima, u umjetnosti je itekako prisutna takva slika. Kao da se čitatelje i gledatelje želi uvesti u neki poseban svijet – svijet mašte. I nerijetko gledajući takve filmove ili čitajući knjige upadamo u zamku zamišljanja takva svijeta pa se uhvatimo u maštanju svijeta i vremena koji bi bio bolji od ovoga našega. No, svijet mašte ipak ostaje samo dobar pokušaj, ali nikada stvarnost. Možda se zato velik broj ljudi hrani takvim sadržajem – kako bi izbjegao stvarnost života.

S druge strane Isusovo kraljevstvo i njegovo vladanje nisu mašta ili sanje, nisu proizvod nekog genijalnog ljudskog uma, nego su ostvarenje u stvarnosti. To nam evanđelist Luka pokazuje čestim umetanjem riječi »danas« u Isusov govor. Isus tako ljude poziva na življenje toga »danas«, konkretnoga i stvarnoga »danas«, a ne nekog izmišljenog i nestvarnog. On ne traži bijeg, pa niti bijeg od okrutnosti života, jer ne htjede »spasiti« sam sebe, nego ponuditi spasenje svim ljudima. On savršeno ispunjava Očevu volju, onu zbog koje je i došao na svijet. Zato ni boli ni muke ne mogu učiniti da odustane od izgrađivanja kraljevstva nebeskoga.

A to je pak kraljevstvo prisutno »među vama« kako kaže sam Isus svojim sugovornicima (Lk 17, 21), odnosno »u vama«, »unutar vas«, što bi bio bolji prijevod. To je kraljevstvo već na djelu i unutar njega su oni koji pristanu uz Isusa i njegovu riječ. A opet: pristati uz Isusa i njegovu riječ značilo bi prihvatiti to kraljevstvo i pripraviti mu »dom« u svojoj nutrini.

Nemoj se ovdje prepasti što trebaš primiti nešto tako veličanstveno i čisto u nutrinu svoga bića. To kraljevstvo će te pomalo čistiti i obnavljati, tako da će uskoro i tvoja nutrina postati čista i vanjština kao vidljivi znak Božjega kraljevanja nad tobom. On se nije libio prihvatiti siromaštvo ovdje na zemlji i prijezir od mnogih uvaženih ljudi. Ta i sam svršetak života se odigrao na križu kao najsramotnija smrt. U jednoj rečenici: bio je u očima moćnika – jadan. Ni danas stanje, što se tiče moćnika, nije puno bolje. Općenito priznavanje Bogu njegova veličanstva nije glavna tema današnjega društva. No Crkva ovom svetkovinom želi svojim vjernicima naglasiti da je to od velike važnosti, da je Isus Krist Kralj koji drži cijeli svijet u svojoj ruci. On je jedini moćan. I kad mu mi priznajemo tu moć ili ju niječemo. Jer on ne ovisi o nama. On je Kralj.

Oni koji su ga gledali na križu, ali ga nisu priznali Bogom, na osudu su sebi gledali. Dok su drugi (bili su u manjini) svojim priznavanjem zadobili spasenje »danas«, što će reći u situaciji u kojoj su se nalazili. I danas mnogi niječu, izruguju, viču i traže čuda. No neka te to ne zastraši. Ti »danas« reci Bogu svoje »da«, prihvati njegovo kraljevstvo i njegovu riječ. Neka ti ta riječ bude vodilja u životu kako nikada ne bi skrenuo s pravoga puta, s puta spasenja. Jer njegova riječ daruje spasenje. Slušaj Krista gdje te »danas« poziva u svoje kraljevstvo. Odluči se za njega i njegovo kraljevstvo prihvati svim srcem. I nemoj maštati o Bogu. Živi njegovo kraljevstvo svaki dan. Tako ćeš ga i susresti te na koncu čuti mu riječi: »danas ćeš biti sa mnom u raju!« (Lk 23, 43).