Radost življenja

Meditacija na Otpjevni psalam Dvadeset i osme nedjelje kroz godinu B...

Ps 90, 12-17

Nasiti nas smilovanjem svojim da kličemo!

Nauči nas dane naše brojiti
da steknemo mudro srce.
Vrati se k nama, Gospodine! Ta dokle ćeš?
Milostiv budi slugama svojim!


Jutrom nas nasiti smilovanjem svojim

da kličemo i da se veselimo u sve dane!

Obraduj nas za dane kad si nas šibao,

za ljeta kad smo stradali.


Neka se na slugama tvojim pokaže djelo tvoje

I tvoja slava na djeci njihovoj.

Dobrota Gospodina, Boga našega, nek bude nad nama!
Daj da nam uspije djelo naših ruku,
djelo ruku naših nek uspije!

U činu stvaranja, Bog je čovjeku darovao slobodnu volju. Tako čovjek može sam odlučivati o sebi. Može sam sebe izgrađivati, daleko od Božjeg nauma. Na svakoj je osobi odlučiti hoće li u svom življenju u vidu imati Boga ili će svoj pogled uprijeti u drugu stranu. I čovjek jest jedno čudesno biće. Kroz povijest čovječanstva upravo možemo vidjeti koliko se čovjek izgrađivao i koliko je napredovao na svim područjima. Čovjek je primio moć stvaralaštva te po njoj može i samog sebe nadići. I svatko od nas u svom vlastitom životu primijeti kako se kroz rad i napor rađaju lijepe stvari. Nekad im se ni u snu ne bismo nadali, ali kroz volju, trud i upornost nastaju čudesne stvari. Čovjek stvara i divi se svojoj sposobnosti stvaranja.

Čovjekova se sličnost s Bogom, njegovim Stvoriteljem, očituje i u činu stvaranja. Stoga čovjek kad god stvara, treba stvarati u ime Božje, uz Božju pomoć. Koliko god čudesan čovjek bio, on ipak nije čudesan svojom zaslugom. Bog je taj koji mu je dao da može biti te tako i stvarati. Bez Boga bi sve to bilo nemoguće. Što god činili, počevši od najmanjih i najneznatnijih stvari, moramo to činiti uz Božju pomoć. Psalmist moli Boga da nas sve nauči »dane naše brojiti da steknemo mudro srce«. Brojanje dana ili, jednostavno rečeno, življenje ne može na zemlji biti sretno bez Boga. Čovjek jest čudesan i zapanjujuće sposoban, ali sve njegovo znanje može u njemu samome proizvesti veliku gorčinu i tjeskobu. Jer upravo spoznavanjem svijeta i njegovih zakonitosti uviđa da je on, unatoč svojoj sposobnosti, maleno biće koje u velikom svijetu kakav je ovaj naš malo toga može popraviti. Stoga je uistinu mudar onaj koji svoj život gradi na čvrstoj stijeni – Isusu Kristu. Tako čovjek, usprkos olakšavanja i uljepšavanja življenja pomoću svog znanja, može ostati duboko nesretan i tjeskoban ako njegovo življenje nije prožeto živim Bogom.

Molimo Boga da nas u našem življenju svakog novog jutra nasiti svojim smilovanjem »da kličemo i da se veselimo u sve dane!« Tražiti Božje smilovanje znači priznati Bogu vlast nad svojim životom. Tim priznanjem stavljamo sebe i svijet u jedini ispravni poredak. Neka svaki naš dan i svaki naš rad bude priznanje Bogu da bez njega ne možemo, da smo njegovi i da samo u njemu leži sav svijet. Takvo će nas življenje učiniti radosnima i ispunjenima, unatoč nekih razočaranja, jer znamo tko vodi ovaj svijet i znamo da je jedini Bog siguran. Dopustimo Bogu da nam se smiluje i da uđe u naš život. Ponizimo se pred njih i zadobit ćemo radost života!