Postojanost u kušnjama

Neminovna su iskušenja - kako ona svakodnevna, tako i ona posljednjih vremena - koja Isus najavljuje, kako bi se odvojile “ovce od jaraca” i kako bi se iskušala naša postojanost i vjernost Gospodinu.

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.«Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.«Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba.No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.« (Lk 21,5-19)

Doći će dani kada će se sve divno kamenje od koga je tvoj život sazdan razrušiti, i ni kamen na kamenu neće ostati nerazvaljen.
No, ne prestraši se tada. Ostani smiren. Ta nama su sve vlasi na glavi izbrojane. I nijedna nam neće propasti. Ako ustraješ, spasit ćeš se.

Gospodin nas poziva da ne budemo plašljivi nego stavimo svoje pouzdanje u njega.
”Vjeran je Gospodin koji vas pozva, On će vas i učvrstiti.” (1Sol 5,24; 2Sol 3,3)
“Ma bješnjeli puci, rušila se carstva...
 s nama je Gospodin nad vojskama,
 naša je utvrda Bog Jakovljev!” (Ps 46,7-8)
Božja riječ nam jasno govori: Bog je s nama. Koga da se bojimo onda?

Neminovna su iskušenja - kako ona svakodnevna, tako i ona posljednjih vremena - koja Isus najavljuje, kako bi se odvojile “ovce od jaraca” i kako bi se iskušala naša postojanost i vjernost Gospodinu. Ali, ne smijemo si dopustiti da se naše srce uznemiruje jer nam Isusova riječ čvrsto jamči da će nas On čuvati, da će On bdjeti nad nama i čak nam dati što nam je govoriti u trenucima nevolje. Isusova riječ - pa bila to i ona koja govori o raznim nevoljama i kušnjama ili o posljednjem sudu - nije ta koja bi trebala unijeti nemir i strah u naša srca, već naprotiv - nadu i trajno ohrabrenje. Jer, uz najavu skorih nevolja i muka, čvrsto stoji obećanje njegove pomoći i prisutnosti za nas. Stoga, “radujmo se, braćo, kada upadnemo u razne kušnje, znajući da prokušanost naše vjere rađa postojanošću.” (Jak 1,2-3) Postojanošću, kojom ćemo se spasiti!