Postati anđeoski čovjek

Tu milost Gospodin želi darovati i svima nama. Upravo zato okupljamo se uvijek oko njegova oltara i slušamo njegovu Riječ.

 
Sveti je Franjo Asiški bio pravi Božji siromašak. Nije posjedovao gotovo ništa, osobito ne želju za posjedovanjem. Svojoj braći kao najsavršeniji uzor stavljao je siromašnog Gospodina Isusa i njegovu siromašnu Majku Mariju. Ipak, serafski naš otac na jedan poseban duhovni način posjedovao je crkvicu Mariju Anđeosku – Porcijunkulu. Franjevci cijeloga svijeta 2. kolovoza sjećaju se te Franjine ljubavi slaveći blagdan Blažene Djevice Marije Anđeoske. 
 
U evanđeoskom odlomku ovoga blagdana čitamo onu dobro poznatu zgodu Navještenja Gospodinova. Mariji, siromašnoj i poniznoj židovskoj djevojci anđeo Gabrijel naviješta da će roditi Sina Božjega, onoga koji im doći otkupiti Izraela. Ovaj evanđeoski ulomak toliko je puta pročitan u našim crkvama da ga svi jako dobro poznajemo. Taj čin Navještenja pretvoren je i u molitvu Anđeoskog pozdrava. Ipak, uza sve to, ovaj evanđeoski ulomak uvijek iznova otkriva svoju dubinu. Kao nikada prije, autoru ovih redaka zablistao je poput sjajne zvijezde redak: Ta našla si milost kod Boga. 
 
Kada razmišljam o Franji, nekako mi se uvijek vraća ta misao – koliku je Franjo milost od Boga dobio. Kako bih u tome volio biti poput Franje! Znam da bi tada i moja ljubav i predanje Gospodinu bili sličniji Franjinu. Ali znam i da Franjo nije to dobio olako. Trebale su proći godine u kojima je Gospodin šutio, godine u kojima se Franjo pitao, godine u kojima je pogrešno razumijevao. Dugo je Franji trebalo shvatiti što Gospodin od njega traži. Ipak, Franjo je uspio, našao je milost kod Boga. I znamo da je tu milost na koljenima zaslužio.
 
Kako li divna poveznica između Franje i Majke Marije. Ona, koja je unaprijed predodređena i sačuvana od ljage grijeha i Franjo, koji je svojom upornom molitvom zaslužio ljepotu Božjega osmijeha, našli su milost kod Boga. Tu milost Gospodin želi darovati i svima nama. Upravo zato okupljamo se uvijek oko njegova oltara i slušamo njegovu Riječ. Ta milost dovela je tolike mlade iz cijeloga svijeta ovih dana u Međugorje, da pod Majčinim skutama pronađu toplinu Božjega pogleda. Tu, na srcu Majke, u blizini i u snazi Franjine ideje, Gospodin radosno čeka da mu se vratimo. On nas želi za sebe. Želi biti naš prijatelj i brat. Želi da poput Majke Marije i mi budemo pohođeni milošću i postanemo anđeoski ljudi.