Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.

Isus dolazi ne da nas osudi i da nas satre, nego dolazi da nam ulije nadu da se možemo promijeniti, da možemo biti bolji i da možemo okrenuti svoj život naglavačke.

Mt 9, 9-13

U ono vrijeme: Isus, prolazeći, ugleda čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pode za njim. Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?« A on, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«


        Isus prolazi i ugleda jednog čovjeka. Vidjevši ga odmah spozna njegovo srce i što se zbiva u njemu. Kao što kaže psalmist u Ps 139: proničeš me svega i poznaješ. Znao je Isus tko je Matej i što on može postati, samo ako prihvati Isusov poziv. I Matej upravo to i radi - prihvaća Isusov poziv bez oklijevanja. U to vrijeme carinici su među Izraelcima bili najveći grešnici i možemo samo zamisliti kako su na to reagirali ljudi koji su znali Mateja. Jedan takav grešnik biva pozvan u službu Boga. Pa kako je to moguće?! Bože, pa zar ti ne znaš tko je on i što sve on radi?!

        I mi to danas radimo. Kad u prvoj klupi u crkvi vidimo nekog "grešnika", odmah pomislimo: Što on radi tu? Zaboravljamo da je Bog svemoguć i da on u svakom trenutku zna što mi možemo postati, samo ako prihvatimo njegovu volju. 

        Isus dolazi ne da nas osudi i da nas satre, nego dolazi da nam ulije nadu da se možemo promijeniti, da možemo biti bolji i da možemo okrenuti svoj život naglavačke. Ne ga okrenuti naopako, nego ga vratiti na pravi put. Moramo učiniti samo jedno, a to je predati se u potpunosti dragom Bogu - na njegov poziv odmah odgovoriti - i život će nam se početi mijenjati.

        Zato odgovori Isusu i odmah pođi za njim. Poput Mateja.