Najdragocjeniji smo dar

Dok obilazimo grobove svojih najmilijih, razmišljamo o Isusovim riječima, a Isus kaže...

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Svi koje mi daje Otac doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću izbaciti; jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla. A ovo je volja onoga koji me posla: da nikoga od onih koje mi je dao ne izgubim, nego da ih uskrisim u posljednji dan. Da, to je volja Oca mojega da tko god vidi Sina i vjeruje u njega, ima život vječni i ja da ga uskrisim u posljednji dan.«

U sutonu prirode koja nas okružuje, dok jesen zaigrano kroči našim ulicama i sve nekako kao da ljubi i ostavlja ovaj svijet, mi vjernici razmišljamo zajedno s Crkvom o vječnosti. Dva dana u godini, svetkovina Svih svetih i Spomen svih vjernih pokojnih, darovano su nam vrijeme za naš odgovor na Gospodinovu želju i poziv na spasenje. U liturgijskim čitanjima svetkovine Svih svetih dominira tema blaženstava. To je put svakog Kristovog učenika, put kojim je kročio naš Put i postao naša Istina i naš Život.

Drugoga dana mjeseca studenoga, vjernici se nalaze u danu Spomena na sve vjerne pokojne. Razmišljajući i razmatrajući liturgijska čitanja ne možemo ne primijetiti dvije linije koje se provlače kroz sva čitanja. Prvu liniju opisuje riječ smrt. Smrt je stvarnost, nitko od nas ne može joj pobjeći. Veliki Dostojevski jednom je prilikom rekao kako čovjek čim se rodi počinje umirati. Smrt pred nama stoji kao zid, kao pitanje na koje nemamo odgovor, kao nepoznanica. Zato se čovjek valjda smrti i boji. U najdublji identitet čovjeka upisana je želja izbjeći smrt, no svjesni smo da ćemo svi jednom zatvoriti zauvijek oči. Zato je lijepo rekao onaj tko je kazao da nije važno koliko, nego kako ću živjeti.

Drugu liniju, koja se provlači kroz čitanja, predstavlja riječ život. Pouzdanje starozavjetnog Joba primjer je snage života kojom odišu darovana nam čitanja. Job kliče: Ja znadem dobro, moj Izbavitelj živi! Radost da je Bog onaj koji je Život isijava iz svake Jobove riječi. Apostol Pavao, pak, svjedoči da je Krist umro za nas, spasivši nas svojim životom. Poziv na dičenje u Kristu poziv je na svjesnost da je Isus onaj koji vlada i smrti i životom.

U evanđelju Isus iznosi duboku Očevu želju, želju za spasenjem svakoga od nas. Zato je dok još bijasmo grješnici, Krist za nas umro. Darovanost života još je jednom posvjedočena u Isusovim riječima. Život je dar onoga koji je jedini izvor života. Mi često govorimo da je sve dar od Boga, no koliko to osjećamo? Ovdje je Isus predstavio svakoga od nas kao dar koji mu je darovao Otac. Koje li čudesnosti! Ja, čovjek – dar sam Bogu. I to ne bilo kakav dar, nego dar za koji on odlazi na križ, dar koji za njega predstavlja neprocjenjivost, dar koji ne želi izgubiti. Kakvu bi samo životvornu snagu u sebi nosila naša svijest o sebi i drugima kao najdragocjenijim darovima.

Linije smrti i života povezane su u svakome od nas. I svaki pojedinac koji želi okusiti slast punine Života, mora proći kroz smrt. Smrt tako za nas ne predstavlja više strah niti nepoznanicu, nego postaje naša vrata u Život. U ovakvom pogledu, mi se ne bojimo vlastite smrtnosti i s vjerom i pouzdanjem gledamo prema grobovima naših najmilijih. Jer, Krist za nas umrije. Iz tog pouzdanja rađa se i naša odlučnost za život blaženstava. U vjeri u Krista Pobjednika mi shvaćamo da živjeti počinjemo tek kada umremo.