Mnogo je zvanih

Doista, mnogo je zvanih u Kraljevstvo nebesko, a malo je onih koji se odlučuju poći za tim pozivom. Dana nam je prilika da svakim danom iznova odlučimo živjeti po Evanđelju. Na nama je da surađujemo s Božjom milošću te tako zavrijedimo biti dionici Kraljevstva nebeskog.

Mt 22, 1-14

        Doista, mnogo je zvanih u Kraljevstvo nebesko, a malo je onih koji se odlučuju poći za tim pozivom.

        Ove nedjelje čitamo još jednu od Isusovih prispodoba o Kraljevstvu nebeskom. Dobili smo potvrdu da iza ovoga života slijedi Život, slijedi novi način življenja, a upravo za takav način potrebno je pažljivo osluškivati Riječi koje su nam upućene preko ove prispodobe. Još jednom nas Isus pokušava uvući u odnos i u novo upoznavanje s Ocem preko svima nama poznate slike iz života. Riječ je o svadbi, o radosti i veselju u Kraljevstvu. 

        »Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: ‘Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio.« Kralj šalje dvaput svoje sluge k pozvanima na svadbu. Oni odbijaju pozive, imaju svojega posla, zanemaruju i kralja, i radost i veselje ove svečanosti. Nisu dostojni svadbe na koju su pozvani, ali nisu nezamjenjivi, stoga Kralj pokazuje svoju velikodušnost i šalje poziv svima: »Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’ Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše – i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju.«

        U posljednjem odlomku uočavamo da Kralj i dalje vodi brigu o uzvanicima. Motri sve goste, stalo mu je da  svadba bude dostojanstvena i pokazuje kako mu je svaki uzvanik važan. »Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: ‘Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenoga ruha?’ A on zanijemi.« Svoje uzvanike smatra prijateljima bez obzira na okolnosti te vrlo lako uviđa onoga koji je zao. Taj pak prijatelj ne može ni imati svadbeno ruho jer nije živio po Božjim zapovijedima, on je zalutao na svadbu. Doista, mnogo je zvanih u Kraljevstvo nebesko, a malo je onih koji se odlučuju poći za tim pozivom. 

        Isus nam kaže da Bog daje da sunce sija i dobrima i zlima, da poziva na svadbu i dobre i zle. Dana nam je prilika da svakim danom iznova odlučimo živjeti po Evanđelju. Na nama je da surađujemo s Božjom milošću te tako zavrijedimo biti dionici Kraljevstva nebeskog. Neka ova prispodoba odjekne u nama, da je pameću razumijemo, srcem prihvatimo i svojim životom, riječima i djelima svjedočimo.