Kralj koji osvaja istinom

Kada ne bismo ništa znali o današnjoj svetkovini Krista – Kralja svega stvorenja, pitam se što bismo rekli i kako bismo zamislili toga kralja. Bi li to bio kralj u grimiznom plaštu s krunom na glavi ili možda ipak neki moderni čovjek u markiranom odjelu?

Kako god bismo ga zamislili, naša bi slika bila pogrešna, jer smo kroz djetinjstvo čitajući razne priče stvorili jednu sliku kralja, a ako smo odrasli onda se ta slika ni dalje nije puno promijenila. Suprotno tom kralju iz naše mašte danas slavimo jednog sasvim drugačijeg Kralja kakvog nikada nismo susreli u našim pričama i kakvog nikada nismo mogli ni zamisliti. Naš kralj nema manire jednog zemaljskog kralja. On nije bogat ovozemaljskim stvarima, njegov cilj nije osvajati teritorij, ne nudi nam nikakva idealna rješenja za koja se ne trebamo mučiti i koje ćemo dobiti preko noći. Na kraju krajeva, njega i ne zanima kraljevanje na ovome svijetu. S pravom bismo se mogli zapitati kakav je to kralj, a možda bismo ga čak nazvali i propalicom i prevarantom.

Naš Kralj je bogat milosrđem. Umjesto teritorijalnih osvajanja, On želi osvojiti teritorij našega srca i pri tome se ne zadovoljava dijelovima. On želi naše srce osvojiti u potpunosti i dok to ne učini neće posustati. Za Njega nema uspjeha preko noći jer On nam obećava progone poradi Njega. Onaj koji se odluči za Njega bit će prognan, ali će biti i nagrađen životom vječnim.

Da bi nas osvojio, ne služi se nikakvim lažima, nikakvim slatkastim riječima. Naš Kralj je iskren, odrješit i istinoljubiv. On sam je istina i zbog toga je došao na svijet. Naš Kralj je jedan i jedini. On je Krist – Kralj svega stvorenja. Odabrati Njega za svoga kralja pun je pogodak. S njime uvijek znamo na čemu smo. Govori nam samo istinu i On sam je istina.