Da donosite mnogo roda

Vinogradar je Bog-Otac, onaj koji nas čisti od naših nečistoća i grijeha. To se najbolje očituje po sakramentu svete ispovijedi. Taj sakrament je susret loze i Vinogradara, vjernika i Milosrdnog Oca koji prašta grijehe. Ti si loza koju je Vinogradar-Otac očistio od grijeha. Isus je trs koji nas drži povezane, koji je Put do Oca, koji nam je rekao Istinu i preko kojega smo zadobili Život.

Iv 15, 1-8

        Nedjelja je. Dolaziš pola sata prije početka svete mise. Sabrao si se i otišao na ispovijed. Nakon toga u molitvi ostaješ sabran za euharistiju. Primio si sv. Pričest, završni blagoslov i ideš u miru kući. Dolaziš u svoju obitelj, u svoju svakodnevicu, na svoje radno mjesto, među svoje prijatelje i poznanike s tolikim primljenim milostima. Na tim mjestima i s tim ljudima, svojim načinom življenja, riječima i djelima svjedočiš svoju vjeru te svoju zahvalnost Bogu na daru života i na svemu što imaš i što jesi.

        Današnje evanđelje govori o odnosu Crkve, Krista i nebeskog Oca. Vinogradar je Bog-Otac, onaj koji nas čisti od naših nečistoća i grijeha. To se najbolje očituje po sakramentu svete ispovijedi. Taj sakrament je susret loze i Vinogradara, vjernika i Milosrdnog Oca koji prašta grijehe. Ti si loza koju je Vinogradar-Otac očistio od grijeha. Isus je trs koji nas drži povezane, koji je Put do Oca, koji nam je rekao Istinu i preko kojega smo zadobili Život. Euharistija nas hrani Tijelom Kristovim, preko nje ostajemo trajno sjedinjeni s Trsom, koji nas hrani ljubavlju i životom. Ti si loza koja je došla na svetu misu te tako ostaješ povezan s Trsom-Kristom. Loza također simbolizira mistično tijelo Kristovo, kojemu je Krist glava, a mi po krštenju udovi toga otajstvenoga tijela.

        Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici. Kao što se naši roditelji raduju rastu i odrastanju svoje djece, tako se i Otac raduje i proslavlja u svojoj djeci koja donose mnogo roda. Roditelji također gledaju koliko su svojim odgojem utjecali na djecu. Tako i Otac preko svoga Jedinorođenca gleda učenike koje je sabrao, učenike koji žive po evanđelju, učenike koji se druže s Božjom riječju te je prenose u svoj život. Mnogo roda možemo donositi ako ostanemo u Isusu i riječi Isusove ako ostanu u nama. Bez toga ne ide, bez toga dolazimo pred Oca sa izlikama, bez zahvalnosti, s tek povremenim rodom: koji je usputan, koji je reda radi, koji se nakupio mlako i kao da mu je svejedno. Otac se proslavlja s mnogo roda: koji je pun zahvalnosti, zadovoljstva, smisla, zaprljanih ruku, i s ljubavlju. Na nama je odabrati kako živjeti dar života, kome i za koga živjeti, kome zahvaljivati i od koga tražiti smisao te novu snagu za svakodnevnicu.

Oče, u tvom smo Vinogradu

Želimo stići i u nebeski Vinograd

Tvoj Jedinorođeni Trs osposobljava nas

Da donosimo mnogo roda

Nauči nas, da bez Tebe ne možemo učiniti ništa

Jedino s Tobom možemo donijeti ugodan i obilat rod

Rod koji je Tebi na slavu i čast

Očisti nas svojom Riječju kao brižni Vinogradar

Da ne otpadnemo s Trsa

Već da kao očišćena i uzdržavana loza

Postanemo očit znak Tvoje prisutnosti