Bog ne blefira!

Bog ne blefira! On ne daje prazna obećanja. On ispunja svoju Riječ.

 
Ako upitamo nekoga što mu je važnije; kakav je u ljudskim očima ili kakav je u Božjim očima; vjerojatno bi većina odabrala Božji pogled. I ako upitamo bilo što slično, vjerujem da ćemo svi posegnuti za Božjom blizinom. I dobro je da je tako. Ali onda opet ispadamo pomalo smiješni i besmisleni. Dobro znamo što je ispravno, a što ne, ali i dalje mašemo svojom pobožnošću uokolo, baratamo pobožnim riječima i izrazima, a na djelima zakazujemo. Kao da nas je strah učiniti kao što je Isus činio. Kao da se bojimo istupiti iz mase i izdignuti se iz mišljenja svakodnevice. Sveti Franjo je dobio pitanje od Boga i mislim da bi bilo dobro kad bi ga nama također svaki dan postavljao: “Tko ti može više dati; sluga ili Gospodar?” I zašto onda služimo slugama, ako smo Gospodarovi?
 
Različiti su lijekovi za naše “bolesti”; nekome je dovoljna topla riječ, a nekome ipak treba šamar da se osvijesti. Nekome je potreban mali znak ljubavi da se pokrene i napravi potpuni zaokret života, a nekome baš treba staviti ruke na lice i usmjeriti mu pogled ka Istini. 
 
Bojimo se biti sveti. Bojimo se ići tim putem jer strah nas je da ne ćemo tako uspjeti. Da ne ćemo imati za kruha. A On je sâm rekao da je kruh živi. Bojimo se da ćemo žeđati, a On je sâm rekao da će nam dati vode žive, da više nikad ne žeđamo. Ako je netko zloban i pokvaren, to ne daje meni za pravo da budem i ja takav. Ako će me netko prevariti ne moram ja varati njega. Inače se uplićem u krug iz kojeg je teško izići i u kojem nema pobjednika. Svi gube dostojanstvo; a samo pojedinci gube novac. I u toj cijeloj priči novac je tako sporedna stvar. On sâm je rekao da je bolje da trpimo čineći dobro, ako je to Božja volja, nego da činimo zlo.
 
Je li Bog ikada ikoga ostavio? Je li Bog ikada ikoga napustio? 
 
Mi smo oni koji napuštamo Njega. Mi smo oni koji odlazimo. On vjeran ostaje. Bog nas ne će ostaviti kao siročad. On nam ostavlja i Duha Branitelja da bude zauvijek s nama. Bog ne blefira! On ne daje prazna obećanja. On ispunja svoju Riječ. Sada je red na nama da i mi ispunimo i održimo svoju.