Igor Cukrov: "Trendovi su pseudo-religija."

Ovaj smo put razgovarali s Igorom Cukrovom, pobjednikom ovogodišnje Dore, koji će u svibnju predstaviti Hrvatsku na Eurosongu u Rusiji.


Sad je i više nego očito kako je hrvatsko estradno nebo dobilo novu zvijezdu. Igore, neku si večer pobijedio na Dori: iskreno čestitamo! Vjerojatno su ti već dosadila pitanja ovakvog tipa, ali kakvi su zaista dojmovi nakon par prospavanih noći?

Dojmovi su još uvijek intenzivni. Još sam u nevjerici. Svi me zovu i čestitaju. Prekrasno!Kad si se uopće počeo baviti glazbom?

Cijeli se život bavim glazbom. Prvo sam svirao klavir, pa onda klarinet šest godina. Pjevao sam u zborovima, klapama i bandovima. Pohađao sam glazbenu školu te išao na razna školska natjecanja.Zašto si se prijavio na "Operaciju Trijumf"?

Zbog slave. Želim biti slavan kako bih šireći dobru energiju i ljubav pjevao ljudima. Inače živim od glazbe već sedam godina i ono što sam radio po nastupima želio sam pružiti i širim masama.U Splitu si završio Filozofsko-teološki studij. Što te privuklo na teologiju?

Nisam još završio studij. Nedostaju mi dva ispita do četvrte godine Filozofsko-teološkog studija.
Što me privuklo? Privukla me istinska iskra filozofskog pitanja o bitku, istini, svijetu i smislu.Je li ti studij pomogao ili odmogao u životu?

Moj me studij naučio mudrosti koju sam primijenio u svim svojim životnim nastojanjima i bez njega se ne mogu ni zamisliti. Vjeru, znanje i mudrost koja je oblikovala cijelo moje biće primijenio sam i u glazbenoj industriji, sportu i ljudskim odnosima uvijek tražeći ono što je meni bitno ne mareći za društvene konvencije i pravila zbog čega sam često shvaćan površno i zbog čega sam patio, ali sam kasnije shvatio da je to dobro jer sam slijedio neki svoj vlastiti intuitivni put ka samorealizaciji koji sam "nanjušio" i prije teologije koja je samo potvrdila ono što sam posjedovao.


Postoji fama kako su teolozi studiranjem najbliži gubitku svoje vjere…

Ne bih se baš složio s tim iako zna biti teško jer konačni je cilj studiranja ipak položiti ispite i dobiti diplomu, a ne provjeriti kako studenti svoju mudrost implementiraju u život, što je, po mom mišljenju, neusporedivo važnije. Poznajem neke teologe koji su umanjili svoju vjeru na teologiji, na što im ja uvijek kažem da su se previše usredotočili na fakultetske obaveze, a zanemarili vlastitu potragu za Bogom koja treba biti primarni motiv teologa čak i pod cijenu pada na ispitu.Odmah si nakon Dore izjavio slijedeće: "Pobjedu neću proslaviti u tradicionalnom smislu, znači da odem van, pijem i zafrkavam se. Otići ću u svoju sobu, pomoliti se Bogu i zaspati." Jesi li svjestan da s ovakvom izjavom nisi in, nisi u modi?

Ne pratim baš puno trendove i ne držim do njih. Oni uistinu mogu zaglupiti čovjeka i odvući ga od bitnih stvari. Ja priznajem kvalitetu, a ona je neovisna o vremenskom razdoblju. Treba se othrvati tom imperativu sadašnjosti kojeg diktiraju mediji i uzeti od trendova ono što nam koristi odnosno prilagoditi ih sebi, a ne biti rob istih. I trendovi mogu donijeti lijepe i vrijedne stvari, ali se uvijek događa da kod onih ljudi, koji nemaju čvršće uporište u duhovnom smislu, - trendovi postanu nekakva pseudo-religija i svojom moći iluzije zarobljavaju ljude.


Kakvi su ti planovi za budućnost? Planiraš li se i dalje baviti glazbom?

Glazbom se planiram baviti cijeli svoj vijek i živjeti sretno do kraja života. Snimati albume i raditi svoju viziju muzike. Živjeti punim plućima, dakle, jednostavno biti sretan.


Razgovarao: fra Dalibor