Korizmena glazbeno-meditativna večer

Na Veliki ponedjeljak, 25. ožujka, u samostanskoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM održana je korizmena glazbeno-meditativna večer, uz prigodne korizmene pjesme u izvedbi bogoslovskog zbora popraćene meditacijama o Muci Gospodnjoj.

        „Ti si Bog, čiji je bok bio proboden kopljem, a iz njega su potekli krv i voda. Probodi moje srce Gospodine, da se iz njega izlije svaka sumnja, strah i nepovjerenje koje se u njemu nakupljalo već dugo. Ti nas tješiš riječima – „U svijetu imate muku, ali hrabri budite - ja sam pobijedio svijet!“ Tek kad bok moje nevjere bude proboden, gledat ću Onoga koga su proboli. Molim te, Gospodine, izlij u moje srce svoga Svetoga Duha, Da poput apostola Tome, iako ne vidim Tvoje rane, u svojim strahovima, bolestima i nedaćama života svim svojim srcem mognem reći: „Gospodin moj i Bog moj!“

        Riječi su ovo jedne od pet meditacija kojima smo ušli u razmišljanje o Gospodinovoj muci. Iako Crkva redovito na 25. ožujka slavi svetkovinu Navještenja Gospodinova, ove godine, zbog prednosti svagdana Velikoga tjedna, ona ustupa mjesto Velikom ponedjeljku. Cvjetnicom smo započeli Veliki tjedan, a sinoć smo produbili promišljanje o Kristovoj muci prigodnim meditacijama i pjesmama. Zbor bogoslova pod ravnanjem fra Danijela Milićevića izveo je deset pjesama kojima je nastojao obuhvatiti cijelo korizmeno vrijeme koje se na svom početku bavi tematikom Božje ljubavi prema svakom stvorenju, njegovu milosrđu i praštanju (Čuj Stvoritelju milostiv, Pogledaj Gospode, Evo sad su dani pokore, O Isuse ja spoznajem) a u drugom dijelu naglasak se stavlja na muku Gospodnju (Barjaci kreću kraljevi, Zašto trpiš o Isuse mili, Častimo te Križu sveti, Cjelivat ću Gospodine). Između izvedbi bogoslovi su čitali meditacije koje su nastale kao plod vlastitog promišljanja o događajima Velikoga tjedna, a sve u pratnji laganog i meditativnog zvuka orgulja u izvedbi orguljašice Ivane Hrkać. Nadamo se kako će ova meditativna večer postati tradicija koja će nam svima pomoći da dublje spoznamo Kristovu ljubav koja je izabrala drvo križa. 

fra Filip Miloš

Do sada plakasmo, ali o Uskrsu ćemo se igrati

Lica tužna da bismo se u Njemu radovali

Samovali, da bismo bili u zajedništvu s Njim i sa svakim čovjekom

Lažno optuženi, da bismo dočekali Istinu

Okrunjeni trnjem, da bi ono donijelo plod

Ostavljeni, da bismo stalno bili zagrljeni

Ubijeni, da bismo živjeli

Živimo, kako bismo ljubili

Ljubimo da bismo bili slobodni.