"Bog ne može biti osobni bog"

U subotu smo imali duhovnu obnovu za mjesec travanj. Poticajno predavanje održao je fra Nikola Vukoja, zagrebački fratar i profesor na KBF-u.


Tema redovite mjesečne duhovne obnove za mjesec travanj glasi: Koliko je važno ponovno obnoviti vjerničko lice manjega brata? Predavač, fra Nikola Vukoja, u predavanju je istaknuo važnost vjere kako bismo se mogli odazvati redovničkom pozivu. Povjereno nam je živjeti Kristovim životom (po Franji su se ispunila otajstva Kristova života - kaže Celano), naglasio je fra Nikola, te istinska vjera ne može ostati privatna stvar. Prethodni generalni ministar reda fra Giacomo Bini u izvješću za generalni kapitul ističe preslabu formaciju za duhovni život. Kaže kako nedostatak vjere dovodi do nedovoljne brige za duhovni život. Predavač je rekao kako su Franjine molitve bile molitveno čitanje sv.Pisma u koje ugrađuje svoja iskustva. Franjo se obraća Bogu objavljenom u Božjoj riječi. Temeljni razlog našega poziva je tražiti Boga i posvetiti se. Franjo kaže: "Kakav bih ja Kristov apostol bio kad ne bih gorio za spasenje duša?"
Sadašnji i bivši generalni ministri ističu dvije krize:

    1.Kriza istine autentičnosti - manjak brige kojom se njeguje vjera
    2.Kriza zrele odgovornosti

Čuvajmo se i ne dajmo jedan drugome, poziva nas fra Nikola, da nam sve ostale životne situacije osim evanđelja postanu normalne. Vječna dimenzija manjega brata rečena nam je u Generalnim konstitucijama br. 12: Formacija braće teži za nasljedovanjem Krista po uzoru na sv.Franju, jer na to se obvezujemo zavjetima.Trebamo obnoviti svoju odgovornost jedni za druge. Bog ne može biti osobni bog, istaknuo je fra Nikola.

U drugome dijelu predavanja bilo je govora o nadahnuću Duha Svetoga, tj pitanju koliko trebamo biti poučljivi Duhu Svetom. Predavač je naglasio koliko je za sv.Franju značio Duh Sveti i njegovo djelovanje. Istaknuo je kako je za Franju najredovitije djelovanja Duha Svetoga bilo prepoznatljivo u razgovorima braće. Franjo se pita što mu Duh Sveti govori preko braće i tako je bio otvoren njegovoj poučljivosti. Djelovanje Duha Svetoga očituje se, ističe fra Nikola, u stvarnosti i ljudima oko nas te tomu djelovanju treba biti otvoren. Franjevac sebe ne smije gledati zasebno, jer fratri su prije svega bratstvo. Predavač je, također, govorio o molitvi i Franjinom odnosu prema njoj. Naglasio je kako je za Franju molitva udivljenje pred Bogom koje prelazi u istinsku radost i zahvaljivanje. Za Franju je Isus Emanuel - Bog s nama. Sva njegova molitva usmjerena je težnji za izvršavanjem Božje zapovijedi, koju želi izvršiti on, a ne Bog umjesto njega . Molitveno iskustvo čovjeka stvara istinsko bratstvo, zaključio je predavač.

Nakon predavanja, bilo je izloženo Presveto Otajstvo u samostanskoj kapelici pred kojim su se sudionici obnove mogli klanjati, a istovremeno su imali i priliku za sv.ispovijed. Vrhunac obnove bila je zajednička euharistija koju je u zajedništvu s fra Ljubom predslavio fra Nikola. Subotnju duhovnu obnovu završili smo s Lectio divina.