70. obljetnica ubojstva širokobrijeških franjevaca

U crkvi hercegovačkih franjevaca u Zagrebu obilježena je 70. godišnjica stradanja širokobrijeških fratara...

U subotu, 7. veljače, 2015. navršilo se 70 godina otkako su komunističko-partizanske snage zauzele Široki Brijeg i učinile mučki zločin nad tamošnjim franjevcima. Njih 12 ubili, a zatim zapalili u protuavionskom skloništu podno samostana. Tih mjeseci u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji ubijeno je ukupno 66 franjevaca. 

Samostan hercegovačkih franjevaca i Zavičajna zajednica Široki Brijeg u Zagrebu, zajedno sa mnoštvom vjernika koji su do posljednjeg mjesta ispunili samostanku crkvu u zagrebačkoj Dubravi, obilježili su ovu obljetnicu svetom misom koju je predvodio biskup požeški mons. dr. Antun Škvorčević. S njim su koncelebrirali gvardijan fra Draženko Tomić i još petnaestak svećenika. Prije svete mise u 18 sati, u samostanskoj dvorani je upriličen prigodan program. Najprije je pogledan kratki film o stradanju fratara, a zatim su bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije uprizorili monodramu fra Ante Marića Sada i u času smrti naše, koja opisuje posljednje trenutke života ubijenog provincijala Leona Petrovića.

Biskup Škvorčević u propovijedi je govorio o snazi zla koje od čovjeka učini ubojicu i o snazi oprosta po kojoj vjernici pobjeđuju zlo. Naglasio je kako oprostiti znači biti poput ubijenih fratara, koji su iz ljubavi, a bez mržnje, svoj život darovali Kristu. Pod misom je pjevao zbor bogoslova, predvođenih fra Zvonimirom Pavičićem i uz pratnju prof. Maruše Bartolić na orguljama. Meštar fra Branimir Novokmet i bogoslovi pobrinuli su se za lijepu i skladnu liturgijsku asistenciju. 

Obilježavanje ove i drugih obljetnica stradanja naše pobijene braće opominje nas i nadahnjuje biti dostojnim sinovima tako velikih i svetih očeva.