Sveti Andrija

Neka nam primjer i zagovor svetoga Andrije pomogne da na kraju adventa, kada izvučemo svoje mreže, ne nađemo prazninu i razočaranje, nego radost i smisao življenja kao plodove ovoga hoda prema Božiću.

        Crux decussata, oblik koji pronalazimo na zastavi Škotske, govori nam o smrti svetoga Andrije. Otok Jadranskog mora nosi njegovo ime, veže ga se uz nasljedstvo carigradskog patrijarha, a spominje ga se u mnogim predajama i tradicijama, kao i u kontekstu apokrifnih spisa. Zaštitnik je ribara, umjetnika, pjevača, neudanih žena i onih koje žele postati majke…

        Kako god, u današnjem evanđelju nam je predstavljen kao brat Šimunov (Petrov). Na njih dvojicu Isus je „naletio“ prolazeći uz Galilejsko more. U tom prvom susretu Isusa i dvojice braće, događa se susret koji će promijeniti život i Andrije i Šimuna. Štoviše, oni koji su bili ribari, sada postaju „ribari ljudi“. Dakako, uz uvjet da pođu za Isusom. U toj evanđeoskoj rečenici uočavamo ta dva elementa: Isusov poziv „hajdete za mnom“ i preobrazbu životnog poziva dvojice braće u „ribare ljudi“.

        Kroz povijest kršćanstva mnogi su redovnički redovi uzor svoga življenja vidjeli u apostolskom načinu života, u odgovoru apostola na Isusov poziv „hajdete za mnom“. No to nije rezervirano samo za redovnike, nego je primjer Andrije i Petra uzor svakome kršteniku. Njihovo brzo ostavljanje mreža ohrabruje i nas da se hitrije zauzmemo za Isusovu, a ne za ljudsku stvar. Zgodno je primijetiti da Isus ne mijenja njihovo zanimanje, ali radikalno mijenja ono što bismo nazvali sadržaj. 

        Postalo je patetično i klišeizirano ponavljati zablještenost lampicama i opijenost mirisom cimeta i kuhanog vina na početku adventa. Štoviše, to i nije poanta ovog evanđeoskog odlomka. Pogledati svoj život, odgovoriti spremno na poziv „hajdete za mnom“ kako bismo svoj život ispunili radošću, istinom i nasljedovanjem Isusa Krista -  to je poanta ovog odlomka. Plima tog susreta na obalama Galilejskog mora i poziv „hajdete za mnom“ zapljuskuje i naše uši. Odgovoriti na taj poziv poput svetog Andrije jest ono što je bitno. Dopustimo tim valovima apostolskog života, tim ribarima ljudi, da i nas, ako već ne uspiju uhvatiti, barem dotaknu svojim mrežama. Neka nam primjer i zagovor svetoga Andrije pomogne da na kraju adventa, kada izvučemo svoje mreže, ne nađemo prazninu i razočaranje, nego radost i smisao življenja kao plodove ovoga hoda prema Božiću.