Veliki petak

Veliki petak je dan šutnje i kulminacija korizmene žalosti. Svijet danas šuti kako bi se čuo Božji krik koji s križa poručuje čovjeku da ga, unatoč svim njegovim djelima, voli.

Ovo nije dan tuge, nego mučeništva i razmatranja Kristove smrti. Obredi Velikoga petka smatraju se najljepšima u cijeloj crkvenoj godini. Danas se ne slavi Euharistija jer je na ovaj dan prinesena krvna žrtva. Liturgija, bez posebnih uvodnih obreda, započinje činom prostracije i potpunim predanjem Bogu.

Liturgija Riječi uvodi nas u razumijevanje Kristove muke i smrti na križu. Prvo čitanje proroka Izaije o sluzi Jahvinom i čitanje iz Poslanice Hebrejima o Kristu Velikom svećeniku uvodi nas u centralno slavlje današnjega bogoslužja - u sadržaj muke Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Isus zna "da mu je Otac sve predao u ruke i da je On od Boga izašao te da k Bogu ide..." (Iv 13, 1).

Središnju ulogu u drugom dijelu liturgije Velikoga petka ima križ. Nakon liturgije Riječi, svećenik svečano otkriva križ pjevajući tri puta: "Evo drvo križa na kom je visio Spas svijeta!", a vjernici svaki put odgovaraju: "Dođite, poklonimo mu se!". Simboličnim klanjanjem svetom križu dajemo Kristu osobni odgovor na Njegovu spasenjsku ponudu. Ovim činom zahvaljujemo mu što je svojim križem svijet otkupio, ali isto tako potvrđujemo svoju spremnost nasljedovanja Njegovoga slavnog primjera.

Treći dio liturgije je sveta pričest. Obred pričesti započinje molitvom 'Oče naš' nakon koje slijedi sam čin pričešćivanja te molitve u tišini, popričesna molitva i molitva nad narodom poslije koje se vjernici razilaze u tišini, a Crkva ostaje u iščekivanju Kristova uskrsnuća.

Veliki petak je dan šutnje i kulminacija korizmene žalosti. Svijet danas šuti kako bi se čuo Božji krik koji s križa poručuje čovjeku da ga, unatoč svim njegovim djelima, voli. Čovjek stoga kleči pred Križem i sluša Isusove riječi: "Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!". Doista. Danas otkrivamo neograničenu Božju ljubav i u duši nam odzvanjaju riječi nade koje raspeti Isus upućuje raskajanom kriminalcu da će "još danas biti s njim u raju". Ovaj nam dan progovara o dostojanstvu umiranja: to je čin potpunog predanja i povjerenja o kojem se i može razmišljati samo na koljenima.

Gospodine, Ti si nas u svetom krštenju obilježio pobjednim znakom svetoga križa. Daj da srcem prihvatimo i životom proslavimo ovaj sveti znamen spasenja!