Susret s Uskrslim

Kao što je apostolima pristupio dok su razgovarali i donio im mir, tako i nama želi prići u sitnicama koje sa sobom nosi svaki dan i dati nam upravo ono što nam treba...

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepo­znaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje ­obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni ­kostiju nema kao što vidite da ja imam.« ­Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.« (Lk 24, 35-48)

Ukoliko se stavimo u stvarnost koju nam donosi ovaj evanđeoski ulomak, moći ćemo primijetiti jednu stvar: susret s Uskrslim bitno mijenja čovjekov život. Bog je onaj koji prvi čini korak. Upada u ljudsku svakodnevnicu i tako se sve bitno mijenja. Nekada toga nećemo biti svjesni, ali ta će se promjena ipak događati. Susret s Uskrslim od nas traži i to da odgovorimo na taj Njegov pristup čovjeku. Budući da nas poznaje, odmah nam govori: »Mir vama!« To je ono što nam treba nakon zbunjenosti koju u čovjeku proizvedu događaji Velikoga tjedna. Ako pogledamo događaj kroz poglede učenika shvatiti ćemo jednu važnu stvar: ovo je početak rađanja osobne vjere svakog od učenika. Lako je nama promatrati ove događaje iz postuskrsne vjere koju smo naslijedili od apostola.

Kakav je naš susret s Uskrslim? Jesmo li se uopće susreli s Njim ili smo to ipak ostavili 2000 godina iza nas? I danas On nama prilazi jer želi biti dio i naše svakodnevnice. Kao što je apostolima pristupio dok su razgovarali i donio im mir, tako i nama želi prići u sitnicama koje sa sobom nosi svaki dan i dati nam upravo ono što nam treba. To da On prilazi nama je istina i događa se. No, problem je u tome da li mi Njega primamo. Prilazi nam i otvara nam se u Riječi. Dariva nam se bez prestanka i bez pridržaja, ali mi smo ti koji su slijepi i to ne vide; ili ako vidimo - bezrazložno odbijamo. Možda je naša greška u tome što očekujemo da će nam se svima Uskrsli objaviti na jednak način kao i apostolima. Danas nam se očituje kroz osobe i prirodu koji nas okružuju. Nije Ga lako prepoznati jer smo mi ti koji ne želimo druge odvajati od njihovih pogrješaka. Bitno je naučiti razgraničiti grijeh i grješnika. To su dva različita pojma.

U drugome moramo naučiti prepoznavati Krista kako bismo mu mogli služiti. Svima nam je dao jasnu poruku na jednom mjestu: »Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!« (Usp. Mt 25, 40). To su osnove za prepoznavanje Krista u drugima. Služeći Mu otkrivamo Ga i On nam se otkriva. Na taj način Ga upoznajemo, On ulazi u našu svakodnevnicu, donosi nam mir, narušava sve ono u što smo se uljuljali. U naš život ulazi svjetlo Uskrsa i tako se mijenja naš pogled na sve. Ipak, za sve to postoji jedan bitan uvjet: naš pristanak. Ako slobodnom voljom ne prionemo za Gospodina, bojim se da ćemo propustiti priliku za istinski susret s Uskrslim. Svaka, pa i najmanja odluka je odluka za ili protiv Krista. Odlučimo se za Krista i susret ćemo Ga jer je On taj koji nam svima rado prilazi u susret!