Razvalite ovaj hram...

Isus nije bježao od zla. Nije našao spas u bijegu od zla. Nije uzvratio istom mjerom. Naprotiv, pustio je da zlo na njemu iskali svu razornu moć, a onda ga je pobijedio uskrsnuvši od mrtvih.

U Iv 2,13-25 vidimo Isusa kako izgoni trgovce iz Hrama koji su od njega napravili kuću trgovačku. Taj čin izazvao je Židove koji mu se usprotiviše i počeše raspravljati s njim. Pokvario je njihovu svakodnevnicu. Napravio je rez u njihovoj stvarnosti. Židovi su ostali zaprepašteni i zato su tražili znak, potvrdu koja će opravdati njegove čine. Isus, naime, govori kako je Hram kuća Oca njegova, a time, on kao njegov Sin, ima pravo to činiti. Isus im daje potvrdu da je Sin Božji govoreći: Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići. Isus je govorio o hramu svoga tijela.

Danas, u raznoraznim oblicima, susrećemo zlo koje razara čovjeka. Čujemo za svakojake bolesti duše i tijela, čitamo o ubojstvima, prevarama, nastranostima… i nastojimo ga sebi razumski obrazložiti kako ono ne bi poljuljalo "normalni" tijek naših života. Nastojimo pobjeći od njega, ali ono se svaki dan pojavljuje u novim i težim oblicima.

Isus nije bježao od zla, što možemo čuti i čineći pobožnost Puta križa. Nije našao spas u bijegu od zla ili u suprotstavljanju tom istom zlu. Nije uzvratio istom mjerom. Naprotiv, pustio je da zlo na njemu iskali svu razornu moć, a onda ga je pobijedio uskrsnuvši od mrtvih.

Isus je pobijedio zlo i spasio nas i zato ga se ne trebamo bojati. Trebamo Isusa nositi tamo gdje je zlo prevladalo i gdje se toliko razvilo da se čini jače od Njega jer ima toliko ljudi koji nas trebaju i čekaju, koji trebaju Isusa.