Radujte se!

Uistinu, već s Kristovim rođenjem započela je Njegova borba protiv zla i smrti. Sami Njegov dolazak označava i pobjedu. Ako shvaćamo Njegov dolazak u pravom smislu, onda ćemo zaista i kliktati od radosti i vikati od veselja!

U ono vrijeme: Pitalo je Ivana mnoštvo: »Što nam je dakle činiti?« On im odgovaraše: »Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako.« Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: »Učitelju, što nam je činiti?« Reče im: »Ne utjerujte više nego što vam je određeno.« Pitahu ga i vojnici: »A nama, što je nama činiti?« I reče im: »Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom.« Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: »Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim.« I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje. (Lk 3, 10-18)

Treća nedjelja došašća nosi naziv »Gaudete« što bi u prijevodu značilo »Radujte se!« Time nam se želi dozvati u pamet i srce to da se približilo vrijeme našega otkupljenja! Uistinu, dolazak Gospodnji jest blizu i zbog toga se trebamo radovati! Kada dođe Gospodin nestat će svake boli i jauka, svake tuge i suze. Ostat će samo trajna radost zbog boravka u Gospodnjoj blizini. Kako bismo toga bili svjesni liturgija danas pred nas stavlja čitanja koja nas ne mogu pozvati na nešto drugo nego na radost zbog skorog Gospodnjeg dolaska.

Pozvani smo da kličemo od radosti jer smo »riješeni osude, neprijatelji su naši uklonjeni.« Uistinu, već s Kristovim rođenjem započela je Njegova borba protiv zla i smrti. Sami Njegov dolazak označava i pobjedu. Ako shvaćamo Njegov dolazak u pravom smislu, onda ćemo zaista i kliktati od radosti i vikati od veselja! Istina je da je u nama još uvijek prisutan i osjećaj iščekivanja, sada već pomalo nestrpljivoga, ali sada smo pozvani na radost jer blizu je Gospodin! Zašto bismo se trebali radovati dolasku? »On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno kao u dan svečani.« Ako će se On toliko radovati nama koliko bismo se tek mi trebali Njemu radovati? Naravno, ovaj je tekst proroka Sefanije pisan židovima, ali i mi kršćani ga možemo tumačiti u svjetlu iščekivanja drugog Kristova dolaska i opet ne gubi na važnosti ni značenju. Jednako se trebamo radovati i kliktati!

»Radujte se uvijek u Gospodinu! Da ponovim: radujte se!« Tim riječima apostoli Pavao i Timotej pozivaju zajednicu u Filipima na radost zbog skorog dolaska Gospodnjeg. Isto kako su se ove riječi tada odnosile na zajednicu u Filipima tako i danas vrijede za svakoga od nas. Svatko je od nas pozvan na budno i radosno iščekivanje Gospodnjeg dolaska. Možda se pitaš kako se trebamo radovati? I na to imamo odgovor: »Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznosite svoje zahtjeve Bogu prošnjom i molitvom sa zahvalnošću!« Danas smo svi, brigom za sebe i svoje potrebe, izgubili onu pravu radost. Umjesto da odaberemo život u pouzdanju u Boga i Providnost te uživamo radost odabrali smo pouzdanje u vlastite, često slabe, snage. Borimo se tako, ali bez radosti. Kršćanin bez radosti i nije pravi kršćanin jer smo pozvani na življenje Radosne vijesti. Kakvo je to življenje Radosne vijesti bez radosti? Očito pogrješno. Nije potrebno mnogo! Pouzdanje koje će uroditi radošću i mirom!

Došašće polako ali sigurno dolazi svome kraju. Danas smo mi u boljem položaju, nego što su to bili židovi u svoje vrijeme. Oni nisu znali vrijeme dolaska Mesije. Mi znamo datum Božića. Dana kada se spominjemo rođenja Isusa iz Nazareta koji se zove Krist. Tu smo u prednosti, ali što je sa spremnošću? Jesmo li Božić sveli na svečani ručak, darivanje, pjesme, ukrase i običaje ili ipak shvaćamo da je sve to tu kako bi nam pomoglo shvatiti važnost i dubinu otajstva utjelovljenja i rođenja Boga među ljudima?