Prepoznaješ li ga?

Prepoznajemo li i mi Krista na svetoj misi? Vjerujemo li da je to isti onaj Krist o kojem smo slušali ili ćemo slušati u evanđelju?

Treća uskrsna nedjelja stavlja pred nas susret Isusa i dvojice učenika na putu u Emaus. Pokušajmo prvo zamisliti kakav je to bio susret. Učenici su se ožalošćeni, kako to kaže evanđelje, vraćali svojim kućama iz Jeruzalema, mjesta gdje se odigrala najveća drama čovječanstva. Njihovo srce je bilo obuzeto tugom, razočaranjem. Razočarao ih je onaj koga su držali Mesijom koji je trebao otkupiti Izraela. I dok su putem razglabali o tome, pristupa im nekakav stranac, potpuno ‘neupućen’ u sva aktualna zbivanja i počinje ih zapitkivati. Međutim, taj stranac je bio sam Isus Krist. Ali, oni ga ne prepoznaše…

Vjerujem kako se često možemo pronaći u ovoj dvojici učenika. Oni nisu bili svjesni da je Krist zapravo onaj stranac pokraj njih, tj. nisu ga prepoznali u čovjeku pokraj sebe. Taj vid Kristove prisutnosti je i meni osobno najteži. Zamisliti da je Isus u crkvi, u tabernakulu više-manje i nije tako teško, jer je to ipak Božji hram. Osjetiti Kristovu prisutnost u blizini nekog čovjeka koji živi svetim životom također može proći, jer iz njega isijava dobrota, mir, radost... Međutim, vjerovati da je Krist u svakoj osobi pokraj mene, čak i u onoj koja nas užasno živcira, koja non-stop nešto žuga, koja je ogorčena na sebe i na cijeli svijet, koju jednostavno ne podnosimo, koja možda i ne vjeruje u Krista, je stvarno teško. A ipak na to smo pozvani, jer svi smo mi djeca Božja. Sve nas jednako ljubi jer je i umro za sve nas. Stoga je i jednako prisutan u svakome od nas.
Ove nedjelje budimo iskreni prema sebi i zapitajmo se koliko se zaista trudimo prepoznati Isusa u ljudima oko nas? Koliko puta je Krist otišao od nas, a da ga nismo ni pozdravili, a kamoli zamolili da ostane s nama? Jesmo li skloni samo osuđivanju drugih ili se pak trudimo prići bliže i onima koji nam nisu dragi?

Evanđelje govori kako je Krist najprije tumačio Pisma učenicima, a zatim je večerao s njima i oni ga prepoznaše u lomljenju kruha. Tumačenje Pisama i lomljenje kruha je čista slika euharistije (služba Riječi i euharistijska služba) i to je taj drugi vid Kristove prisutnosti koju danas pred nas stavlja evanđelje. Nastavimo dalje sa pitanjima: Prepoznajemo li i mi Krista na svetoj misi? Vjerujemo li da je to isti onaj Krist o kojem smo slušali ili ćemo slušati u evanđelju? Vjerujemo li da je to isti onaj Krist koji je živio prije dva tisućljeća, koji je ubijen, pokopan i uskrsnuo, a koji i danas živi? Kakav je naš odnos prema svetoj misi? I na kraju uz sve ove silne upitnike, na koje i sam ne znam potpuno jasno odgovoriti, želio bih napomenuti kako trebamo imati na umu jednu činjenicu: da bismo prepoznali Krista moramo ga najprije upoznati. To se ostvaruje samo kroz naš osobni odnos prema Njemu, kroz slušanje Njegova glasa, kroz otvorenost Njegovoj milosti, jer i On sam je rekao: Evo, stojim pred vratima i kucam. Ako tko posluša moj glas i otvori vrata, ući ću k njemu i večerati s njime, i on sa mnom. I tek onda kada ga upoznamo moći ćemo ga prepoznati u čovjeku kraj sebe.