Očevo obećanje

S pravom možemo reći da je na Duhove rođena Crkva. Od toga dana taj isti Duh Sveti vodi Crkvu već dva tisućljeća. Vodio ju je i proveo kroz mnoge nevolje koje su joj prijetile, kako izvana tako iznutra. Duh Sveti čini da Crkva iako stara već 2000 godina bude uvijek mlada.

Djela apostolska pripovijedaju nam povijest prve kršćanske zajednice nakon Isusova uskrsnuća. Prvo poglavlje nam govori o Isusovu uzašašću na nebo. Isus se rastaje s učenicima i zapovijeda im da čekaju "obećanje Očevo", Duha Svetoga. Nakon uzašašća mala zajednica Isusovih učenika živjela je skrivena u strahu od Židova. Na blagdan Pedesetnice izvršava se obećanje, na njih silazi Duh Sveti u liku razdijeljenih plamenih jezika. Učenici po prvi put izlaze van i propovijedaju vjeru u Isusa Krista. U Jeruzalemu su u to vrijeme boravili Židovi koji su došli za blagdan iz svih krajeva svijeta i svi su oni čuli propovijed apostola na jeziku svoga kraja. Od toga dana na propovijedi apostola, na čudesan način, veliki broj ljudi prihvaća vjeru u Isusa Krista i ta se vjera iz dana u dan širi sve do kraja svijeta. Od toga dana učenici nisu više oni koji se sakrivaju u strahu od Židova, već su oni hrabri svjedoci Isusa Krista koji su u stanju podnositi progonstva i različite nevolje za Isusa Krista.

S pravom možemo reći da je na taj dan rođena Crkva. Od toga dana taj isti Duh Sveti vodi Crkvu već dva tisućljeća. Vodio ju je i proveo kroz mnoge nevolje koje su joj prijetile, kako izvana tako iznutra. Duh Sveti čini da Crkva iako stara već 2000 godina bude uvijek mlada. Duh Sveti obnavlja i pomlađuje Crkvu, ne nekakvim nasilnim revolucijama i spektakularnim idejama, nego primjerima i životima tolikih svetaca, kojih ima i u naše vrijeme. Duh Sveti omogućuje da Crkva sačuva svoj sjaj i svetost unatoč slabosti i grešnosti svojih članova. Isti Duh snaži mnoge kršćane, sve do naših dana, da mogu svjedočiti svoju vjeru sve do smrti. Isti Duh Sveti je nadahnuo biblijske pisce da nam zapišu Božju riječ, kao i mnoge koje su nam ostavili divna djela pišući o Bogu.

Svaki od nas kršćana ponaosob je primio Duha Svetoga već na krštenju, a njegovim smo znakom opečaćeni na krizmi. Ne znate li da ste hram Božji i da Duh Sveti prebiva u vama (1 Kor 3, 16). Ovim riječima opominje sv. Pavao Korinćane, a i nas danas. Koliko smo svjesni činjenice da je Duh Sveti u nama? Istina, djelovanje Duha Svetoga u nama velika je tajna. Pavao o tome kaže: Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima (Rim 8, 26). Duh nas Sveti, dakle, vodi i kao mislimo da smo sami, jača nas kad smo slabi, daje našem životu smisao kad mislimo da je život monoton, besmislen, iako mi toga nismo ni svjesni. Molimo Duha Svetoga da nas preobrazi, dopustimo mu da u nama djeluje i da po nama kršćanima obnovi lice zemlje.