K tebi, Gospodine

Meditacija na Otpjevni psalam Prve nedjelje došašća C

Ps 25, 4b-5.8-10.14

K tebi, Gospodine, uzdižem dušu svoju.

Pokaži mi, Gospodine, putove svoje,
nauči me svojim stazama!
Istinom me svojom vodi i pouči me
jer ti si Bog, moj Spasitelj:
u tebe se pouzdajem svagda.

Gospodin je sama dobrota i pravednost:

Grešnike on na put privodi.

On ponizne u pravdi vodi

I uči malene putu svome.


Sve su staze Gospodnje ljubav i istina
za onog koji čuva savez njegov i propise.
Prisan je Gospodin s onima koji ga se boje
i savez svoj objavljuje njima.

Na početku smo došašća, na početku nove liturgijske godine. Kao antifonu otpjevnog psalma liturgija pred nas stavlja redak: K tebi, Gospodine, uzdižem dušu svoju. Cijelo došašće je ispunjeno iščekivanjem. U tom iščekivanju nije samo naše iščekivanje svetkovine Kristova rođenja. U njemu je sadržano cjelokupno iščekivanje svijeta, iščekivanje svih naroda. Tako i u čitanjima kroz došašće prolazimo povijest spasenja i slušamo o vjernicima židovskog naroda, kako su u svoje vrijeme iščekivali spasitelja – Mesiju. I cijeli taj govor, taj događaj iščekivanja, upleten je u ovo naše iščekivanje. I mi se stavljamo u položaj otaca i danas s njihovom nadom iščekujemo jedinoga spasitelja ljudskoga roda – Krista Gospodina.

No, kako rekoh, na početku tog liturgijskog iščekivanja pred nama stoji ova antifona: »K tebi, Gospodine…« Kao da nam se njome želi reći kako naše iščekivanje nije samo pasivno očekivanje, nije samo sjedenje u naslonjaču i čekanje da se nešto dogodi. To iščekivanje je itekako aktivno. Ono nas budi, poziva nas da idemo Gospodinu. U tom iščekivanju mi koračamo prema Gospodinu. Njemu idemo. »K tebi, Gospodine…« Taj k tebi posve mijenja naš stav. On nas nuka na rad,  na napor, na žrtvu kako bismo se približili Gospodinu. I tako naše iščekivanje nije samo čekanje, nego i hod prema Zaručniku. Baš poput zaručnice i zaručnika koji iščekuju jedno drugo. Oni se nadaju jedno drugome. Ali nitko od njih ne će sjediti prekriženih ruku, nego će svim snagama trčati prema svojoj ljubavi.

Tako smo i mi pozvani u ovome vremenu trčati prema Gospodinu, čeznuti za njim. Crkva nas ovim psalmom potiče obnoviti svoju ljubav prema Bogu, ponovno naučiti staze Gospodnje kako bismo mu mogli doći. Dok se vremenom približavamo proslavi Božića, približimo se Gospodinu svojim srcima. Trčimo onome koji je »sama dobrota i pravednost.« On nas očekuje i on ide prema nama.