Isplovi i lovi!

Baci mreže. Crkva je lađa, a evanđelje je mreža koju i mi danas trebamo baciti kada isplovimo na pučinu. Lov na ljude jest navješćivanje Kraljevstva.

Iz svetog Evanđelja po Luki:

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.
Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.
Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim
.

Današnji evanđeoski odlomak nas uči povjerenju. Povjerenju u Boga koji je sigurnost. Sigurnost koja nadilazi našu logiku. Danas se učimo oslanjati na evanđelje, na radosnu vijest. Učimo čvrsto stajati na temelju radosne vijesti.

U odlomku vidimo uobičajenu evanđeosku scenu. Isus, narod, jezero, ribari (učenici) i lađa. Isus poučava »mnoštvo«, a onda se obraća Šimunu, naređuje mu da izveze na pučinu i baci mreže. Izvesti na pučinu. U toj rečenici vidimo koliko je povjerenje potrebno u odnosu na Boga. Taj poziv i danas stoji pred svakim kršćaninom. Izvezi se na pučinu svog života i suoči se s valovljem, samoćom i bespomoćnošću, jer samo tada ćeš upoznati što uistinu znači povjerenje.

Baci mreže. Crkva je lađa, a evanđelje je mreža koju i mi danas trebamo baciti kada isplovimo na pučinu. Lov na ljude jest navješćivanje Kraljevstva. Mi te mreže možemo bacati tek onda kada isplovimo s Isusom na pučinu, kada mu poklonimo svoje povjerenje bez obzira na sve eventualne neuspjehe koje smo doživjeli.

Istina, jednom kad  se s Isusom izvezemo na pučinu i upoznamo snagu povjerenja u njega, tada ne možemo ne vidjeti koliko smo grešni pred njim, stoga On i kaže: »Ne boj se!«. Ne bojmo se dakle povjeriti Bogu, nego izvezimo na pučinu i navješćujmo Evanđelje.