"I kada je napokon došao dan Pedesetnice" (Dj 2, 1).

Apostoli i Isusova majka okupljeni su u dvorani Posljednje večere već četrdeset dana i čekaju silazak obećanoga Duha Svetoga. Svi željno očekuju dragoga Gosta.

Njegovim dolaskom oni će doživjeti preobrazbu, biti će snažni i moćni i moći će slaviti Boga bez straha i sumnje. On im donosi posebne darove – mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji kojim će moći hrabro svjedočiti za Gospodina. Ipak, znaju kako moraju biti spremni primiti Duha Svetoga i njegove darove u svoju dušu. Moraju se prvo suočiti sa vjetrovima i burama u kojima nije Duh Sveti nego neki drugi duh koji ih nastoji uplašiti i obeshrabriti.

Zato su okupljeni zajedno i mole. Svi su oni različiti i svatko ima svojih dobrih, posebnih, jedinstvenih osobitosti, ali i svojih slabosti, nedostataka, nesavršenosti. Petar je odvažan, ali i plašljiv, Jakov i Ivan su sposobni voditi zajednicu, ali i povodljivi utjecaju drugih, Toma o svemu promišlja, ali i sumnja, Filip i Natanael su, današnjim rječnikom rečeno, teolozi, ali suviše racionalni, i potrebna im je vjera. I ostali su, svaki na svoj način, posebni. Marija je majka svih i moli za svako svoje, povjereno joj, dijete.

Četrdeset dana su bili zajedno moleći i očekujući Duha Svetoga. Svi očekuju plod onoga što u sebi samo kao klicu naziru, ono što mogu biti. Ipak, još uvijek su slabi i skloni padanju zbog svojih slabosti. Moraju pripremiti svoje duše, kako bi primili Duha Svetoga. To moraju učiniti sami i uz pomoć braće i Majke. Četrdeset dana molitve i borbe. Važno je ustrajati. Važno je naučiti spoznati samoga sebe i drugoga i prihvatiti i sebe i drugoga. A Duh Sveti koji dolazi, sigurno neće zakazati i prevariti. Marija cijelo vrijeme moli i zagovara za svoju djecu.

Kušnje i bure nose svakoga na sve strane i s vremena na vrijeme sve se stišava i dolazi mir. Dolaze im u misli svi nedavni događaji, a najviše ih ohrabruju susreti s Uskrslim i njegove riječi: Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas. Primite Duha Svetoga. Kojima oprostite grijehe oprošteni su im; kojima zadržite, zadržani su im. Znaju kako moraju biti potpuno pročišćeni i iskušani kako bi primili Duha Svetoga i bili potpuno Isusovi, zato znaju kako sve kušnje imaju smisla i žele biti kušani kako bi bili potpuno Isusovi. U svim kušnjama tješi ih Majka, ona svakoga od njih poznaje, njoj se najlakše uteći i predati. Ona svakoga zagovara pred svojim Sinom.

Bodreći se međusobno eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. I ispuni svu kuću u kojoj su bili. Napokon je došao dugo iščekivani Gost. I svi su spremni primiti ga, jer prošli su kroz sve kušnje i pročišćeni su. Nemaju se više čega plašiti, mogu se potpuno predati Duhu Svetomu koji im nosi posebne darove. I pokažu im se kao neki ognjeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Na Petra siđe Duh jakosti, na Jakova i Ivana duh straha Božjega, na Tomu Duh znanja, na Filipa i Natanaela Duh mudrost… i svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.

Ne mogoše više izdržati te potrčaše podijeliti ovo što doživljavaju sa cijelim svijetom. Jer to je volja Božja. Tako im Duh govoraše. Bog želi sve ljude privući k sebi. On jedva čeka trenutak kada će se moći darovati svojoj djeci. Za svakoga ima mjesta u Božjoj blizini i slavi. Parti, Međani, Elamiti i stanovnici Mezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije, Frigije i Pamfilije, Egipta i libijskih krajeva oko Cirene, Rimljani, Židovi i obraćenici, Krećani i Arapi, kao i svi koji čitaju danas ovu radosnu vijest, svi mi čujemo gdje našim jezicima govore o veličanstvenim Božjim djelima.