Duhovi

Danas Crkva slavi svetkovinu Duhova ili Pedesetnice, spomen silaska Duha Svetoga na apostole i majku Mariju.

    Danas Crkva slavi svetkovinu Duhova ili Pedesetnice, spomen silaska Duha Svetoga na apostole i majku Mariju. Tadašnja Crkva, još u povojima, izlazi iz dvorane Posljednje večere i svoga mjesta i pomoću snage Duha se širi na sve krajeve svijeta.

    Nakon Isusove smrti među apostolima je vladao strah. U 'evanđelju Duha' - Djelima apostolskim, čitamo: „…svi su bili zajedno na istome mjestu.“ Kao što su učenici bili zatvoreni osmi dan, tako su i pedeseti dan nakon Uskrsnuća u prostoriji, u strahu i iščekivanju. Ali i u molitvi i zajedništvu. Duh spaja. 

    Nakon Isusova Uskrsnuća Marija i učenici su iza nemilih događaja bili puni pitanja i bez jasnih koordinata. No sada su stvari potpuno drugačije: sada su primili Duha koji im ulijeva hrabrost i snagu koji u kut tjeraju tjeskobu i strah. Duh rasvjetljuje i hrabri.

    U sakramentima krštenja i potvrde primili smo Duha Svetoga, ali kao da smo ga stavili postrani, na čekanje. Izgleda da je molitva i pouzdanje u izvanredne darove Duha malaksala. Stoga je potrebno moliti Duha Obnovitelja da obnovi onu silu u nama koju smo već stekli kako bi se preko nas Crkva i dalje širila i kako bi Riječ doprla do svakog čovjeka, ali najprije onog meni najbližeg.