Bdijte!

Zakoračiti u došašće i istinski se pripremati za Božić najprije znači odgovoriti na Kristov poziv na bdijenje...

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedi da bdije. Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti – da li uvečer ili o ponoći, da li za prvih pijetlova ili ujutro – da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe. Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!« (Mk 13, 33-37)


U današnjem evanđelju Isus nam daje jednu zapovijed: Bdijte!

Božja zapovijed je uvijek znak njegovog povjerenja u čovjeka, ona je odraz Božje prijateljske prisnosti s čovjekom. Siguran sam da je svatko od nas osjetio Božju blizinu, njegovu opipljivu prisutnost u našem životu. U takvim trenucima lako nam je moliti i činiti dobro, osjećamo kako hodamo s Bogom. No, onda nam se nešto dogodi – umorimo se. Sve nam postane monotono i dosadno. Nakon nekog vremena osjetimo pritisak i teret ovoga svijeta. Imamo osjećaj kao da nas nešto guši, ali ne možemo točno odrediti što. Zastanemo na trenutak i odjednom nam se onaj Bog, koji nam je nekad bio tako blizu, odjednom čini tako dalekim. Pitamo se Zašto Gospodine? Zašto si dopustio da odlutamo s tvojih putova, zašto dade da nam srce otvrdne? Vrati se! (usp. Iz 63,17). 

Kao da je Bog odlutao od nas, zaboravio nas i pustio nas da se sami borimo sa životom. No, takvo stanje nije plod Božje odsutnosti, nego našega vlastitoga nemara. Zaboravljamo jednu od temeljnih kršćanskih zadaća – moliti. U nastojanju da svladamo ovaj svijet, da ga učinimo boljim, zaboravimo očuvati svoj odnos s Bogom. Zanemarujemo onu Isusovu riječ Bdijte! Bdijenje nije samo stanje budnosti koje nalikuje više spavanju otvorenih očiju, nego aktivno traženje Gospodina – u molitvi i razmatranju, u govoru i sebedarju.  Samo molitvom možemo očuvati svoj odnos s Gospodinom i nastaviti svoj hod s njim. Ipak, ljudi smo. Često padamo. Nije sramota u padanju, sramota je ostati ležati – predati se. Kada padnemo, Bog nas uvijek čeka jer on je ipak otac naš: mi smo glina, a on naš lončar (usp. Iz 64,7). Ako i odlutamo, uvijek se možemo vratiti svome Ocu. Na naš vapaj: Vrati se! – on neprestano odgovora: Uvijek sam bio tu.