Darovati Krista

Meditacija na Otpjevni psalam svetkovine Isusa Krista – Kralja svega stvorenja

Ps 23,1-3.5-6

Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam.

Gospodin je pastir moj

ni u čem ja ne oskudijevam.

Na poljanama zelenim

on mi daje odmora.


        Na vrutke me tihane vodi

        i krijepi dušu moju.

        Stazama pravim on me upravlja

        radi imena svojega.


Trpezu preda mnom prostireš

na oči dušmanima mojim.

Uljem mi glavu mažeš,

čaša se moja prelijeva.


        Dobrota i milost pratit će mene

        sve dane života moga.

        U Gospodnjem ću domu prebivati

        kroz dane mnoge.


Kad god bih pisao o ovome psalmu, spominjao bih mnoštvo darova kojima nas Bog obasiplje. Jasno je da je Bog darežljiv i da se brine za nas. Naposljetku, to i piše toliko puta u Bibliji i te ohrabrujuće riječi smo čuli bezbroj puta u svome odrastanju u vjeri. Čak i onome koji ne otvara i ne čita Sveto pismo jasno je da je dar potrebno od nekoga primiti, da je život i sve u njemu dar. Bog se trudi oko nas. Rasipa svijet za mene, rekla bi jedna duhovna pjesma. U to, dakle, nema sumnje. Bog je darežljiv i o tome govori i ovaj psalam.

Ipak bih se ovdje usudio okrenuti pogled i upitati se koliko sam ja darežljiv? Ne samo prema drugima, nego upravo prema tome darežljivome Bogu. Promatrajući pitanje svoje darežljivosti prema Kristu, prvo se moram pitati tko je uopće taj Bog, (budući da je svetkovina Krista Kralja) tko je taj Krist, kako mu predati dar, gdje mu je prebivalište, gdje se može naći? A kad nekome kupujemo dar, dobro promislimo što voli kako bismo ga obradovali darom. Dar upravo tome i služi – radosti. Dakle, potrebno je znati što Krist voli.

Kad čovjek počne pretresati ovakva pitanja u svojoj glavi, zapravo shvati koliko malo toga zna. Nekad i, nažalost, koliko se malo trudi oko upoznavanja Isusa Krista. A on nam stoji otvoren, slobodan, darovan. I čeka ne bismo li u svome trčanju ovim svijetom protrčali pored njega i slučajno se okrznuli o njega te uvidjeli kamo zapravo trebamo trčati.

Učenici u Emausu prepoznali su Isusa u lomljenju kruha i kroz tu gestu upoznali su ga u pismima koja im je sam protumačio. Tu nam je primjer: želimo li prepoznati i upoznati Isusa, valja nam ga tražiti u sakramentima i pismima. A upravo nam se takav daje u euharistiji. Sakramentalni život daje Krista živa. A upoznavši napokon tog Krista, možeš mu i darovati dar. Poslušaj ga gdje kaže što mu je drago: Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste! (Mt 25, 40 )

Toliko smo darova primili od Gospodina. Darujmo i mi njega, darivajući druge.