Andrija Vučemil - Priča o Golom otoku

Andrija Vučemil poznati je hrvatski književnik, pjesnik, kulturni djelatnik i politički zatvorenik. U intervjuu za naš portal govorio je o svome iskustvu robijanja na Golom otoku...

Za Dan neovisnosti 2014. posjetili smo Goli otok, koncentracijski logor iz vremena komunizma. Naši suputnici bili su i neki od bivših robijaša s Golog otoka, ljudi koji su za Hrvatsku nevini robijali. Donosimo vam razgovor s jednim od njih – Andrijom Vučemilom, poznatim hrvatskim pjesnikom, književnikom i kulturnim djelatnikom te političkim uznikom. Andrija je rođen u Oplećanima kod Tomislavgrada. Školovao se u Tomislavgradu, Imotskom, Bolu na Braču, Zagrebu, Ljubljani i Rijeci. Autor je preko trideset različitih knjiga, a bavi se osobito poezijom. Na Golom otoku proveo je punih pet godina.

Dragi Andrija, kako ste Vi završili na Golom otoku? Koja je bila Vaša krivica i osuda?

Ja sam kao mladić u Imotskom stvarao organizaciju Hrvatska revolucionarna mladež. U Imotskom je bilo naše središte, ali imali smo po cijeloj Hrvatskoj naše ljude, tzv. trojke. To je zapravo bio ogranak hrvatskih revolucionarnih organizacija iz iseljeništva.

Kako je funkcionirala Vaša organizacija i kako ste otkriveni?

Mi smo radili u već spomenutim trojkama. Nismo znali jedni za druge i u slučaju uhićenja nisi mogao izdati puno jer si znao samo jednog do sebe, eventualno dvojicu. No, što se dogodilo? Kad su bile one prve studentske demonstracije, godine 1959, šuškalo se da nešto postoji u Hrvatskoj. Tada je UDBA uhitila oko 2000 u Hrvatskoj. Naravno, klupko se odmotalo i mi smo završili u zatvoru. Ali, svatko od nas je znao  što ne smije priznati priznati pa i pod cijenu života.

Kakva je struktura Golog otoka i kako je izgledao Vaš dolazak tamo?

Struktura Golog otoka je jednostavna: Postoji prvo pristanište, ondje gdje se iskrcavaš kada stigneš na Otok. Najstrašnije je bilo prilikom dolaska novih grupa. Tako je bilo i meni. Oni koji su prije došli formirali bi se u redove. Novi su morali proći između njih, a ovi su bili primorani udariti ih: šakom, rukom, nogom… Tako da je ovaj koji je prošao kroz doček bio već dobro ranjen. Ako nisi udarao, ti si morao proći kroz taj red. To je bilo u periodu od 1949 do 1956. Kasnije je takav doček ukinut. Nakon toga se išlo u tzv. Karanten – objekt 101. Tu bi nas slikalo i tu bismo postajali robijaši.

Postojao je i prostor zvan žica u kojem je bilo desetak baraka, a robijaši, koji su bili tamo, mogli su slobodno hodati. Sektor C bio je najgori, tu su bile samice u kojima sam i ja proveo  21 dan.  Tu je i upravna zgrada, tzv. Hotel za udbaše. Zatvorenici su živjeli u barakama. Tu su bile i tvornice: betonara i stolarija. Radilo se minimum 8 sati plus 8 sati tzv. dobrovoljnog rada. Tvornice su radile kamene proizvode za Bliski istok i stolariju za SAD. Kada sam ja došao bile su još barake. Kreveti su bili na tri kata. U jednom baraci je znalo je biti i i više od stotinu ljudi. Kad legneš, nisi se mogao okrenuti.

Koliko ste godina imali kada ste stigli na Goli otok i što je ono što pamtite iz svojih prvih dana ovdje?

Kada sam ja došao na Goli otok imao sam samo dvadeset godina i otprilike pedesetak  kila. Tu su bili neki stari informbirovci, npr. Vene Marovski, najveći makedonski pjesnik – tvorac makedonskog jezika, Milivoj Stevanović – glavni urednik Tanjuga, onda dr. Kire Kostovski i brojni drugi. Oni nisu mogli shvatiti da nas, tzv. klerofašiste kako su nas zvali, Goli otok ne može slomiti, da mi ne mijenjamo svoje stavove. Ja onda njemu kažem: Vene, ja sam vjernik, ja imam vjeru, ja vjerujem u Boga, u Isusa Krista, vjerujem da čovjek ne može biti pobijeđen od čovjeka. Meni oni mogu odsjeći nogu, ali ne moju dušu. Ja znam gdje je moja duša, kamo ona stremi. Mogu raditi od mene što hoće, ali ja neću izdati svoju vjeru, vjeru mojih otaca, pljuvati po vlastitoj Domovini… Njima je to bila zagonetka, ali ubrzo su nas počeli jako cijeniti.

I unutar zatvora postojale su razlike među zatvorenicima, zar ne?

Naravno. Svi osuđenici bili su podijeljeni u tri grupe: A, B i C. A su oni koji su revidirali stav. Oni su imali nevjerojatne povlastice, od hrane, posla i ostaloga. B grupa su oni koji nisu još revidirali stav, ali nisu toliko opasni. Grupa C su oni koji su doživjeli da budu zatvor u zatvoru. To je bila strahovita izolacija, često u samicama. Ta grupa C uglavnom je radila u kamenolomu i oni koji su pripadali toj grupi nisu se smjeli družiti sa drugim zatvorenicima.

Što je za Vas ono najgore što pamtite iz svojih uzničkih dana?

Silne su godine prošle. Čovjek najstrašnije zaboravlja i potiskuje, a sjeća se onog manje ružnog. Tako ja nekad sam sebi kažem: Čekaj malo! Što ti je! Siguran sam da nam Bog daje to kao dar, da nam slučajno ne bi palo na pamet da mi budemo suci njima.

Najveća zagonetka i najveći misterij Golog otoka je to što direktno UDBA i policija nisu vršili toliko zlo, nego su vršili između sebe robijaši.

Dosta je toga napisano i kazano o Golom otoku. Ipak, dobiva se dojam kao da je sve to još uvijek nedovoljno. Što Vi kažete?

O Otoku je dosta napisano, ali najstrašnije je to što, uza sve to što sam doživio i čuo, to se ne može opisati. Zato ni ja ne pišem puno o ovome mjestu. Ja sam napisao dvije knjige o Golom otoku: Bio jednom jedan Otok i Knjiga puna nade. Pisati o Golom Otoku je pisanje o zlu  i mora dirnuti svakoga čovjeka na kugli zemaljskoj.

Kako ste uspjeli sačuvati ono napisano za vrijeme zatočeništva?

Pisao sam godinama, sve godine na Golom otoku. Pisao sam i to sam sakrivao da ne bi došli do mojih zapisa. Krio sam ih u jednoj knjigovežnici koja je bila u jednoj baraci gdje je radio jedan Srbijanac. Bilo je ispod poda jedno mjesto gdje sam ja čuvao te rukopise. Napisao sam tamo četiri knjige. To je priča o čežnji, o moru,  a kroz more za Domovinom. Kad sam predao molbu za svoje stvari, pred odlazak iz zatvora, mene zove isljednik i traži da dadnem te zapise s Otoka. Ja sam se branio da to ne postoji i shvatio da to moram uništiti jer ako se oni dočepaju toga, produžit će mi se boravak. Otišao sam kod Srbijanca  u knjigovežnicu – koji me nije izdao, nego je  to učinio netko  drugi – uzeo sam rukopise i  u kotlovnici ih bacio u peć. Taman kad je to počelo gorjeti u kotlovnicu  su upali dva policajca i jedan udbaš. Kasnije sam ja godinama to pokušavao obnoviti i uspio sam u jednom dijelu.

Jeste li ikada poželjeli osvetiti se svojim progoniteljima?

Kada su devedesetih nastale promjene, jedan od naših ciljeva bio je da nijednom od njih ne smije pasti vlas s glave. Oni su se strašno plašili nas i drugih političkih robijaša. Tada su brojni od njih, iz tog straha, prešli i u HDZ, i u druge stranke, stali uz Tuđmana, promijenili su svoje stavove. Mi nismo htjeli da im se išta dogodi. Ako bismo mi činili takvo zlo, onda smo isti kao i oni. Zašto se robijalo, ako nećemo promijeniti sustav? Nažalost, ne znam jesmo li bili u pravu? Jesmo li morali drugačije nastupit, lustrirati i maknuti ih?

U tom smislu, kako Vi kao čovjek koji je godine svoga života darovao Domovini na najteži mogući način, vidite situaciju u Hrvatskoj danas?

Moj profesor iz studentskih dana mi je jednom prilikom, pred izbore devedesetih, rekao: Andrija, dobit ćemo izbore, ali 40-50 godina nećete vladati Hrvatskom. Ipak, na kraju vjerujem da će biti dobro. Kako su Izraelci četrdeset godina lutali, tako ćemo i mi morati jedno vrijeme lutati da bismo došli do prave Domovine za koju se robijalo.

Vi ste i jedan od pokretača lista Naša Ognjišta, uz pokojnog fra Ferdu Vlašića. Možete li nam u par riječi reći o Vašim susretima i dojmovima o fra Ferdi i Vašoj suradnji u Ognjištima?

Ako mi je Bog dao sreću da susretnem neke ljude, onda je to bio susret sa fra Ferdom. Nisam ga poznavao do 1971., do svadbe moga brata u Tomislavgradu. Na svatovsku večeru došao je župnik i tad sam se ja s njim upoznao. Svidio mi se nakon prvih riječi. Rekao mi je da je bio u Austriji i da bi htio pokrenuti župni bilten.  Pitao me je za pomoć. Ja mu kažem da ću to učiniti vrlo rado, ali da to bude nešto drugačije. Predložio sam mu da radimo nešto kao Bakarska Zvona – vjesnik riječke biskupije. Danas su to samo Zvona. Ja sam mu jedan primjerak donio i tada smo odlučili pokrenuti jedan takav časopis u Tomislavgradu. Tako je započela naša suradnja i tako su nastala Naša ognjišta. Redakcija je bila u kuhinji moje supruge Maje.

Moje ime se tada nije smjelo spominjati, ali UDBA je znala da ja to radim i pokušali su naštetiti Ognjištima. No, u njima nije bilo ništa čime su nas mogli teretiti. Mi smo bili katoličko glasilo, htjeli smo ga izdavat radi vjerskoga života i radi očuvanja hrvatskoga jezika, običaja i kulture. Da to nije bio plod naše taštine, nego naša iskrena želja za plemenitim ciljevima govori činjenica da su Naša ognjišta opstala sve do danas. Nekad je taj list imao čak 25 000 pretplatnika, a dobro stoji i u današnje vrijeme.

Dragi Andrija, iskrena Vam hvala na razgovoru, na svjedočanstvu o strahotama Gologa otoka i na svemu što ste podnijeli za Domovinu!