Sveti Nikola Tavelić

U petak, 14. studenoga slavimo blagdan prvog hrvatskog sveca, šibenskog franjevca Nikole Tavelića...

Idite po svem svijetu i propovijedajte Radosnu vijest svakom stvorenju! Mk 16,15

Nakon 1300 godina hrvatske odanosti kršćanskoj vjeri i ulaska pod krilo svete Majke Crkve, hrvatski narod napokon dobiva svog prvog sveca. Crkva je 1970. godine, po prvi puta jednog od hrvatskih sinova proglasila svetim, i to šibenskog franjevca Nikolu Tavelića.

Nikola Tavelić, naš prvi svetac i hrvatski velikan na području duhovnosti, rođen je u hrvatskom kraljevskom gradu Šibeniku, iz plemićke obitelji, oko 1350. godine. Malo je točnih i sigurnih podataka o njegovu životu, osim datuma njegove smrti. Umro je mučeničkom smrću 14. studenoga 1391. u Jeruzalemu od ruke Saracena, zajedno s trojicom svoje braće. Umro je nakon što je onima koji je vjeruju u Krista pokušao navijestiti Radosnu vijest.

Mladost provodi u rodnom kraju gdje i stupa u Franjevački red kada je došlo vrijeme za to. Nakon što je zaređen za svećenika upustio se u misionarstvo, najprije dvanaest godina u Bosni, gdje je propovjedao protiv krstjana i njihovog krivovjerja, a potom u Svetoj Zemlji. Ondje je stekao palmu mučeništva položivši vlastiti život za vjeru. Blaženim je proglašen 1889. godine, a svetim 21. lipnja 1970. Svetim ga je proglasio papa Pavao VI. Godine 1937. u njegovu čast na Maslinskoj gori u Jeruzalemu, prilikom hodočašća Hrvata u Svetu Zemlju, postavljen je i posvećen oltar kojeg je posvetio mons. Alojzije Stepinac, tadašnji nadbiskup –koadjutor. Sv. Nikola Tavelić prvi je ali ne i zadnji hrvatski mučenik, blaženik, svetac. Njegova kanonizacija otvorila je put ostalim hrvatskim sinovima i kćerima da dostignu slavu koju je i on sam doživio. Ali, ne onu ljudsku, nego Božju.

Vrijeme i prilike u kojima je on živio bile su potpuno drugačije nego danas. Ali on je još uvijek i nama uzor, živi svjedok vjere, pogotovo u ovom vremenu kada se živi kao da Boga nema. Sv. Nikola Tavelić nije živio za ovozemaljska uživanja i slavu, već je najprije tražio Božje kraljevstvo i njegovo ostvarenje, tek onda ono ostalo, koje mu se nadodalo samo. Prepoznao je ono za što se isplati živjeti pa čak i položiti svoj život. Težimo i mi k tomu, i trudimo se, potaknuti primjerom ovog našeg sveca – živjeti život kakav doliči Kristovim učenicima i sljedbenicima. Budimo svjedoci naše vjere. Ne samo u crkvama, nego ondje gdje je potrebnije, a to je naša zajednica, naša okolina. I ne riječima, nego svojim životom.