Poruka generalnog ministra

Prenosimo pismo što ga je za Godinu posvećenoga života svoj braći uputio generalni ministar Reda manje braće fra Michael Anthony Perry.

Predraga braćo, 

Gospodin vam dao svoj mir! 

Godina 2015., kao što je već poznato, bit će za Crkvu Godina posvećena Posvećenom životu. Da se odgovori na očekivanja Svetoga Oca Franje, ona će se događati sukladno određenom Itinerariju koji će započeti 29. studenoga o. g. i završiti 2. veljače 2016. Kao Manja braća s radošću prihvaćamo poziv Gospodina Pape zajedno sa njegovom željom da se slavlje posvećenoga života za svakoga pretvori u obnovljeno svjedočenje evanđeoskoga života.

Dok Gospodinu zahvaljujemo i hvalimo ga za dar našega poziva i posvete, ponovno formuliramo želju i nakanu da duboko pounutarnjimo i s iskrenošću i radošću živimo svoj franjevački identitet, onako kako nam ga predlažu Pravilo i Generalne konstitucije i kako je svatko od nas nakanio prigrliti ga kroz redovničko zavjetovanje. Prihvaćamo, stoga, sa osobitom zahvalnošću, dajući da nas ono izaziva i potiče, svjedočenje Svetoga Oca koji, polazeći od izbora programataskoga imena Franje, predlaže Crkvi stil života i poruke koje su bile vlastite našem Serafskom Ocu, kao što su ustrajno pozivanje na Evanđelje – štoviše na radost Evanđelja, koje sačinjava unutarnju ljepotu posvećenoga  života – bliskost osobito siromašnima i isključenima, milosrđe, pomirenje, bratstvo, bitnost, jednostavnost i zalaganje za mir i za očuvanje stvorenoga. Ti i drugi vidici su oni koje bismo mi, kao što sam vam već zajedno sa braćom Generalnoga definitorija pisao u prigodi Svetkovine svetoga Franje Asiškoga ove godine, trebali prije svega živjeti i onda pokazivati Crkvi i svijetu.

Papa Franjo nas proglašenjem Godine posvećenoga života još jednom i na snažniji način poziva da se ponovno vratimo dubljoj jezgri našega života, potičući nas na onaj sveti nemir srca koji nas jedini može dovesti do ponovnog osobnog susreta sa Gospodinom Isusom. Želimo se također obogatiti svim crkvenim razmišljanjem, suočavanjem, iskustvom i sa zbornom molitvom o posvećenom životu da hranimo i obogaćujemo hod priprave za skori Generalni kapitul koji će, kao što znate, imati za glavnu temu temeljni poziv što nam ga je Sveti Otac Franjo ostavio kroz ime koje nam je dao, Manja braća, to jest poziv da živimo na autentičan način bratstvo i malenost u našem vremenu, da budemo doista braća i manji među ljudima i među narodima našega suvremenoga čovječanstva. Postoji iznenađujuće slaganje između središnjih tema Godine posvećenoga života i tema koje smo predložili vašem promišljanju u Lineamentaza pripravu Generalnoga kapitula Reda manje braće godine 2015. Slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista (NPr 1,1). To je naše pravilo i naš život! Posvećeni život, naime, je živo sjećanje na način postojanja i postupanja Isusa kao utjelovljene Riječi pred Ocem i pred braćom (VC 22).

Tako je Franjo Asiški postao alter Christus! Serafski Otac Sveti Franjo je bio čista transparentnost Evanđelja i živio je prvenstvo Boga i prvenstvo života sa srcem i umom i tijelom bitno upravljenima na Evanđelje: stoga je smatran Asiškim Siromaškom i bratom svih. Ako i mi danas želimo biti istinska braća i autentični manji, pozvani smo da prijeđemo iz prividnosti i učinkovitosti u čistu i jednostavnu evanđeosku transparentnost. (Pismo za Svetkovinu sv. Franje Asiškoga, 2014.).

Predraga braćo, prihvatimo zahvalnim i raspoloživim srcem ovu Godinu posvećenoga života  koju je papa Franjo htio za cijelu Crkvu; prionimo rado uz slavlja i inicijative koje će se ostvarivati u tom smislu u našim mjesnim Crkvama, da taj događaj milosti bude i izraz crkvenoga zajednštva; živimo u ustrajnoj i punoj povjerenja molitvi sadašnje vrijeme priprave za Generalni kapitul, služeći Gospodinu u siromaštvu i poniznosti (usp. PPr 6, 1-3) i ne sustajući žarko molimo milost da vjerno slijedimo stope njegova ljubljenoga Sina i da uvijek hoćemo ono što se se Njemu sviđa (usp. PRe 7, 50-51). Ljubljena braćo, mnogo smo obećali, a još više nam je obećano; obdržavajmo ovo, težimo za onim (2Čel 191), i sve uzvraćajmo Gospodinu, od kojega dolazi sako dobro (usp. NPr, 17, 17)

U Svetom Ocu Franji sve vas grlim i blagoslivljam.

Fr. Michael A. Perry, OFM, generalni ministar

Rim, 29. studenoga 2014., Blagdan  Svih svetih Serafskoga reda