Fra Marin i fra Ivan đakoni

Novi đakoni u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji su fra Marin Karačić i fra Ivan Marić.

Na prvu nedjelju došašća, 30. 11. 2014., u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku, po rukama o. biskupa Ratka Perića za sveti red đakonata zaređena su dvojica naše braće: fra Marin Karačić (župa Uznesenja Bl. Dj. Marije - Široki Brijeg) te fra Ivan Marić (župa Krista Kralja - Čitluk). Na svečanoj pučkoj misi u 11 sati, na kojoj su zaređena naša braća, ujedno je i otvorena Godina posvećenoga života za mjesnu Crkvu u Hercegovini. Kako je o. biskup i naglasio, ovo je godina u kojoj redovnici preispituju svoje živote i u kojoj molimo za dar novih redovničkih zvanja u Crkvi, a osobito u našoj mjesnoj Crkvi. 

U zajedništvu s biskupom, euharistijsko slavlje su suslavili dijecezanski i redovnički svećenici iz Hercegovine. Ovim činom ređenja, mjesna Crkva u Hercegovini ima ukupno šestoricu đakona. Radost zbog Gospodinova poziva te pozitivnog odgovora na taj poziv naglasili su i biskup u propovijedi te provincijal u zahvali na koncu mise. Biskup je u propovijedi predstavio u kojem smjeru Crkva, Sveti Otac i biskupska konferencija žele da Godina posvećenoga života teče. U skladu s liturgijskim vremenom došašća i misnim čitanjima, pozvao je sve vjernike na molitvu i bdijenje. Osobito je naglasio i opomenuo novozaređene đakone na bdijenje nad vlastitim životom i Božjim pozivom. 

Liturgijskom asistencijom ravnali su don Ivan Bijakšić i fra Ivan Penavić, a pod misom je pjevao župni zbor župe Čitluk. Župljani su otvorena srca prihvatili ovaj događaj te sve pripremili da bude u savršenom redu, kako za vrijeme euharistije i ređenja, tako i za vrijeme tjelesne okrjepe koja je uslijedila nakon svete mise. Naglasio je to i župnik fra Miro Šego. Svima koji su na bilo koji način pridonijeli ukupnoj organizaciji još jednom je zahvalio i o. Provincijal, ali je naglasio da naša zahvala i naši blagoslovi u tim i sličnim prigodama uvijek počivaju i uvijek su usmjereni na Gospodina koji pak svojim blagoslovom obasipa Crkvu i svoje vjerne. 

Ušli smo u Godinu posvećenoga života. Molimo za dar redovničkih zvanja, za dar svećeništva u Crkvi. U ovim nesigurnim vremenima nemojmo se pitati što bi Krist učinio da je danas živ, nego budimo svjesni da jest živ na toliko oltara u toliko crkava, kako to reče jedan pisac. Svojom molitvom za duhovna zvanja omogućimo da Krist trajno ostane među nama u euharistiji i u svetosti redovničkoga života.